Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Obuka profesionalnih upravnika zgrada

B&F reč nedelje: Obuka profesionalnih upravnika zgrada

by bifadmin

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije donelo je pravilnik na osnovu kojeg će od polovine maja početi obuka profesionalnih upravnika stambenih zgrada, a prve licence upravnici će dobiti u junu. Iz ove institucije kažu da će se time otvoriti između 15.000 i 20.000 novih radnih mesta, sa dobrim materijalnim izgledima jer će oni koji budu angažovani u većem broju stambenih zgrada moći da zarade i mnogo više od prosečne plate u zemlji.

 

Obuka 2

 

Da podsetimo, angažovanje profesionalnog upravnika zgrade koštaće od 200 do 350 dinara po stanu, a da bi neko postao upravnik mora da prođe već pomenutu obuku u trajanju od tri nedelje u Privrednoj komori Srbije (PKS) i da potom položi upravnički ispit. Problem je međutim što informacija o ovim obukama u medijima nema mnogo pa će ih izgleda pohađati samo oni koji su za njih saznali “iz prve ruke”.

Na sajtu PKS-a su naime objavljene informacije o nekoj edukaciji pod imenom “Obuka za profesionalnog upravnika”. Pošto se u nazivu kursa ne pominju zgrade samo uvidom u dokument se može otkriti da se zapravo radi o poslovnoj prilici za potencijalne upravnike zgrada. Obuka bi trebalo da počne 25. maja i da sadrži 50 časova, a koštaće 25.000 dinara. Trebalo bi da se završi 10. juna, pa se tako očekuje da će narednog meseca već biti dodeljene prve licence za obavljanje ovog posla.

 

Obuka

 

Polaznici obuke će na istoj steći određena pravna znanja po pitanju zgrade, upoznati se sa Zakonom o stanovanju, naučiti neke karakteristike zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja zgradom, ali i veštinu komunikacije.

Inače, profesionalni upravnici sa licencom moći će da budu zaposleni kod nekoga, sami da osnuju firmu ili da se uz minimalna ulaganja registruju kao preduzetnici i sami za sebe obavljaju taj posao.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...