Home VestiEkonomija Firmama u prvom kvartalu 2017. odobreno 180 milijardi dinara kredita

Firmama u prvom kvartalu 2017. odobreno 180 milijardi dinara kredita

by bifadmin

Banke su za prva tri meseca 2017. godine otpisale 3,6 milijardi dinara problematičnih kredita koje godinama nisu mogle da naplate od privrednika. Prema podacima najnovijeg, majskog izveštaja o inflaciji Narodne banke Srbije, banke su dodatno prodale još 5,1 milijardu dinara loših zajmova. Reč je o onim kreditima za čiji otkup su privatne agencije za naplatu potraživanja imale finansijski interes.

Posledica otpisa i prodaje problematičnih kredita bilo je smanjenje potraživanja banaka od privrede. Posmatrano po namenama, najveći deo potraživanja banaka od privrede činili su krediti za obrtna sredstva – 46,8%, ukazuje se u izveštaju.

Gledano po sektorima, od početka godine povećana su potraživanja od preduzeća iz sektora građevinarstva, trgovine i energetike, dok su od ostalih sektora smanjena.

„Učešće problematičnih zajmova u sektoru privrede dodatno je smanjeno na 17,1% u martu, i to je najniža vrednost ovog pokazatelja u proteklih osam godina“, tvrde u NBS.

U izveštaju se ističe da je firmama u prvom tromesečju odobreno novih 180,7 milijardi dinara kredita, što je oko milijardu i po evra. Međutim, analiza NBS pokazuje da su privrednici imali povoljnije uslove po pitanju roka i maksimalnog iznosa zajma, ali su im bankari pooštrili garancije, postavljajući im oštrije uslove u vezi sa hipotekama, zalogama i ostalim jemstvima.

Preduzeća i preduzetnici, prema podacima Udruženja banaka Srbije, trenutno otplaćuju 1.353 milijarde dinara kredita, a stanovništvo 823 milijarde. Građani su, za razliku od privrednika, mnogo bolje platiše. Oni tek svaki deseti dinar bankama vraćaju sa zakašnjenjem, dok je procenat docnije kod preduzeća veći (14,2% ukupnog duga).

I podaci NBS i Udruženja banaka pokazuju da građane najviše interesuje – keš.

„Krediti stanovništva su u prvom tromesečju povećani za 23,1 milijardu dinara“, ističe se u izveštaju NBS.

„Rastu, a i dalje najviše doprinose gotovinski krediti, ali se sve više povećava i stambeno kreditiranje, pa je učešće ovih hipotekarnih zajmova dostiglo udeo od 18% u ukupnim novoodobrenim kreditima.“

Refinansiranje

Kod građana je primetno povećano refinansiranje postojećih stambenih kredita, što se može dovesti u vezu sa korišćenjem mogućnosti zaduživanja pod povoljnijim uslovima, s obzirom na znatno smanjenje kamatnih stopa u prethodnom periodu, ukazuje NBS.

Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, stanovništvo trenutno otplaćuje ukupno 81 milijardu dinara svih refinansirajućih zajmova.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...