Home VestiEkonomija Srbiji zajam Svetske banke od 66 miliona evra za vanredne situacije

Srbiji zajam Svetske banke od 66 miliona evra za vanredne situacije

by bifadmin

Svetska banka danas je saopštila da je Srbiji odobrila zajam od 66 miliona evra za hitne potrebe i obnovu u slučajevima kada se proglasi vanredna situacija.

„Zajam za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda sa opcijom odloženog povlačenja sredstava (CAT-DDO) je prvi ovakav zajam Svetske banke u Evropi, nastao na osnovu iskustava u drugim regionima sveta“, navodi se u saopštenju.

Novim krteditom Svetske banke Srbija će finansirati saniranje posledica prirodnih nepogoda, katastrofa i klimatskih promena.

Istaknuto je da se novac od tog zajma vraćen pre nego što se projekat zatvori može ponovo koristiti, a da se sredstva mogu povlačiti tri godine i da se taj period može produžavati četiri puta.

„Srbija se suočava sa sve češćim i težim prirodnim nepogodama, kao što su bile strašne poplave 2014. godine. Kad dodje do katastrofe siromašni su po pravilu najviše pogodjeni“, rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin.

Studija Svetske banke je pokazala da je Srbija podložna različitim prirodnih nepogodama, kao što su poplave, klizišta, suše i zemljotresi, a posebno budućim klimatskim promenama i padavinama, kao i da će nepogode vezane za promene klime biti sve češće i intenzivnije.

„Od poplava 2014. godine Vlada Srbije postala je proaktivna u smanjenju rizika i za tri godine postigla ono za šta su nekim drugim zemljama trebale decenije.“ ocenio je viši stručnjak Svetske banke za upravljanje rizicima od prirodnih nepogoda Joakin Toro.

Grupa Svetska banka ima veliki program u Srbiji, uključujući finansiranje od strane Medjunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 1,65 milijardi dolara, Medjunarodnu finansijsku korporaciju koja ima program od 230 miliona dolara, gde su i sredstva od njihovih partnera, kao i Multilateralnu agenciju za osiguranje investicija, čiji program iznosi 807 miliona dolara.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...