Home VestiEkonomija Šta će izbori u Velikoj Britaniji značiti za tržište akcija?

Šta će izbori u Velikoj Britaniji značiti za tržište akcija?

by bifadmin

Ako premijerka Tereza Mej ostvari veoma povoljan izborni rezultat u Velikoj Britaniji, to bi moglo dovesti do snažnije britanske funte i na kraći rok je nešto što bi moglo uticati na tržište akcija u Velikoj Britaniji, smatra direktor strategije na tržištu kapitala u Sakso banci, Piter Garnri.

Poslednjih godinu i po bili smo svedoci da kad god dođe do jačanja britanske funte na kraći rok oslabe akcije u Velikoj Britaniji. Za očekivati je da će to i sada biti obrazac i uvek je slučaj na kraći rok da promene valute mogu zaista uticati na tržište akcija. Na srednji i duži rok više će biti u funkciji rasta zarada i makro-ekonomskog okruženja. Za sada je mikro-okruženje, zapravo, veoma povoljno i u Evropi i Velikoj Britaniji i zaista pruža utočište za akcije iz Velike Britanije, kao i za one evropske.

Međutim, kako se bližimo Bregzitu sa članom 50 sada u igri, mislimo da će na duži rok evropsko tržišta kapitala biti bolje, komentariše Garnri u svojoj analizi. To će imati značajan uticaj i na tržište akcija u Velikoj Britaniji. U početku možda ne na ukupnu ekonomiju samu po sebi, ali već sada vidimo znake da neke od ovih velikih firmi i neke kompanije sa berze se sele i prebacuju posao u inostranstvo i misle da će doći do negativnog uticaja Bregzita.

To je scenario na duži rok, međutim posle izbora u Velikoj Britaniji, uticaj na kratak rok pokrenuće britansku funtu i ako Mej ostvari rezultat koji trenutno pokazuju ankete, očekujemo kratkoročnu slabost akcija u Velikoj Britaniji zbog jačanja britanske funte, zaključuje Garnri.

Pročitajte i ovo...