Home VestiPolitika i društvo Šta pobeda Makrona donosi francuskoj ekonomiji?

Šta pobeda Makrona donosi francuskoj ekonomiji?

by bifadmin

Mediji će verovatno danima pisati o pobedi evropeizma nad evroskepticizmom na francuskim predsedničkim izborima, u koju doduše mnogi ni nisu sumnjali. No, jedno od pitanja koje ćemo postaviti kada se malo slegne prašina je – šta će pobeda Emanuela Makrona novo doneti na političkoj sceni?

Tražeći upravo taj odgovor Blumberg je istražio ko su najbliži saradnici novog francuskog predsednika, odnosno potencijalni kandidati za značajne položaje, i kakve ekonomske principe podržavaju.

Od najmlađeg francuskog predsednika u novijoj istoriji očekuje se da u administraciju dovede i sveže kadrove, pogotovu uspešne poslovne ljude sa kojima je sarađivao kao investicioni bankar a potom i kao član Olandove vlade. Jedan od njih bi mogao biti Aleksis Koler (44) finansijski direktor u kompaniji MSC Cruises, Ismael Emelien (30), stručnjak za komunikacije, kao i Žilijen Denormandi (36), inženjer koji je dosta radio u inostranstvu.

Činjenica da su ovaj put u drugi krug na izborima u Francuskoj prošli kandidati koji nemaju nikakve veze sa levičarskim partijama i borbom za prava radnika govori o promeni kursa u politici druge najveće ekonomije EU. Makron naime jeste bio ministar ekonomije u vladi Socijalističke partije, ali je zapravo sprovodio nešto što bi se pre moglo nazvati neoliberalnim ekonomskim programom. Njegov pokret “U marš” je centristički, liberalni pokret koji želi da se predstavi građanima kao alternativa partijama establišmenta. Na kraju krajeva, i njegovi saradnici su u velikoj meri predstavnici interesa krupnog biznisa.

Osim mladih biznismena, Makron međutim sarađuje i sa iskusnim političarima. Neki od njih viđeni su i za značajne funkcije u državi. Kao kandidati za premijera pominju se Silvi Gular (52), evroposlanica, Ksavijer Bertrand (52) republikanac sa severa Francuske, Žan-Iv le Drian (69), trenutni ministar odbrane i Valeri Pekrez (49), bivša ministarka za budžet koja trenutno radi na privlačenju kompanija koje je oštetio Bregzit u Francusku.

Pročitajte i ovo...