Home VestiIT i nauka Symantec blokirao 22 miliona pokušaja napada ucenjivačkim malverom WannaCry

Symantec blokirao 22 miliona pokušaja napada ucenjivačkim malverom WannaCry

by bifadmin

Korporacija Symantec, vodeća svetska sajber-bezbednosna organizacija, izvestila je javnost o tome da je blokirala skoro 22 miliona pokušaja infekcije WannaCry ucenjivačkim malverom kojim je zahvaćeno više od 300.000 računara i pametnih uređaja.

Ucenjivački malver WannaCry ciljano napada korisnike iz različitih zemalja širom sveta tako što šifrira datoteke na inficiranom kompjuteru i od korisnika traži plaćanje otkupnine u protivvrednosti od 300 dolara u elektronskoj valuti bitcoin, a tek po prijemu novca otključava datoteke, tj. dešifruje ih.

Zaštita koju je svojim korisnicima pružio Symantec je delom proizvod integracije sistema za deljenje obaveštajnih podataka o pretnjama u realnom vremenu između Symantec Endpoint Protection softvera i Blue Coat ProxySG softvera, koji u realnom vremenu daje status o pretnjama na krajnjim tačkama, mrežama i “oblaku”.

Symantec je takođe omogućio pristup seminaru na vebu, u kome iznosi detalje o pretnjama ucenjivačkog malvera WannaCry i kako da se korisnici zaštite.

“WannaCry napad je najveći napad te vrste koji smo do sad videli i sa zadovoljstvom možemo da sa vama podelimo tu vest da su naši klijenti i ovom prilikom mogli da iskuse prednosti višestruke zaštite i pre nego što se napad uopšte desio, kroz inovacije i nove mogućnosti kojima raspolaže Symantec-ova integrisana platforma za kibernetsku odbranu,” rekao je Majk Fej, predsednik i COO u Symantec korporaciji. “Naša proaktivna mrežna zaštita i tehnologije naprednog mašinskog učenja su obezbedile zaštitu u realnom vremenu od opasnosti nultog dana svim korisnicima softvera Symantec Endpoint Protection (SEP) i Norton, odmah u trenutku puštanja u upotrebu WannaCry malvera, prošle nedelje. Takođe, naša globalna obaveštajna mreža automatski deli obaveštajne podatke o WannaCry napadu između Symantec proizvoda za krajnje tačke mreže i elektronsku poštu, kao i Blue Coat mrežnih proizvoda, obezbeđujući punu zaštitu na svim kontrolnim tačkama, uključujući i cloud.”

Korisnici SEP i Norton proizvoda kompanije Symantec su potpuno zaštićeni od WannacCry malvera preko više slojeva napredne zaštite. Ona obuhvata Symantec-ovo novo napredno mašinsko učenje, proaktivnu zaštitu od mrežnih propusta, SONAR zaštitu koja se zasniva na praćenju ponašanja softvera, te uslugu za deljenje definicija pretnji u “oblaku” pod imenom Intelligent Threat Cloud Service.

Klijenti koji koriste Symantec-ove e-mejl security usluge su takođe potpuno zaštićeni od WannaCry malvera. Tehnologije Skeptic i Link Following su dostupne u Symantec Email Security.cloud rešenju i pružaju dodatnu proaktivnu zaštitu.

Kroz deljenje u realnom vremenu Symantec-ovih i Blue Coat-ovih obaveštajnih podataka, svi uzorci WannaCry malvera, blokirani preko Symantec Endpoint Protection softvera su istovremeno automatski blokirani i klijentima Blue Coat proksi serverskog rešenja.

Symantec preporučuje svim korisnicima da instaliraju sigurnosno ažuriranje za Windows sa oznakom MS17-010, a Symantec Endpoint Protection klijentima da provere na svim svojim štićenim krajnim tačkama da su sve SEP-ove proaktivne tehnologije zaštite uključene.

Pročitajte i ovo...