Home Posle 5 Vinari iz Burgundije odlučili da prave pivo

Vinari iz Burgundije odlučili da prave pivo

by bifadmin

Godinama se Ludovik Belen, vinar iz Burgundije, borio s lošim vremenom, sve do 2016. kada se upustio u pravljenje organskog piva koje je još retkost u Francuskoj.

Od 2013. godine „imao sam mnogo malih berbi, gubitak je bio po 40, 50 odsto roda“, rekao je taj 43-godišnji vinar za AFP.

A onda je došao april 2016. godine, i mraz mu je zbrisao 80 odsto proizvodnje. Bilo mu je dosta.

Odavno zainteresovan za ideju pravljenja piva, to nevreme ga je nateralo da se već tokom leta, paralelno s pripremom za proizvodnju vina od ono malo preostalog grožđa, upusti i u pivarstvo. No, kako kaže, morao je brzo da uči „sve faze fermentacije, ulogu enzima, sve što je hemija, sve sam naučio napamet“.

Nekoliko stotina metara od svog imanja, pretvorio je jednu malu zgradu u zanatsku pivaru, visoko u burgundskom selu Pernan-Verželes, severno od Bona, u istočnom delu centralne Francuske.

Prekoputa su prestižni vinogradi Korton-Šarlemanj koji su mu na neki način inspiracija.

„Želeo sam da se nađem u vrhu igre. U Pernanu je vrh vina. Nisam hteo da tek tako krenem u pivo koji ni mene ne bi zadovoljilo“, rekao je Belen.

Hteo je da to bude „pivo jednog vinara, da se svo iskustvo vinara pretoči u uspeh piva, sve – od fermentacije, traganja za aromom, dubinom ukusa u ustima“, rekao je on.

Na kraju proizvodnje njegove male pivare je jedno svetlo pivo – „jako, dugotrajnog ukusa u ustima“, i jedno crno – s „notom ražanog hleba sa začinima i medom, s notom čokolade i prepečenog hleba“.

On precizno, apotekarski, priprema belgijski slad i hmelj iz Češke koji idu po receptu za njegov „Burgundski pils“ što je jedno od ukupno svega šest organskih piva dizajniranih s jednim belgijskom majstorom pivarstva.

Anri Darna, 52-godišnji je vinar u Morsou, petnaest kilometara južnije, takođe ulazi u luksuznu nišu organskog piva od pre dve godine. Njegovo pivo mora da odleži u hrastovoj buradi, a pivara mu je u mestu Vezeleu.

„Želeo sam pivo koje se pije kao vino: da ima mineralnosti, sklada, da se ukus dugo širi i da u ustima jača, da u njemu ima napetosti, a da opet bude veoma lako“, opisao je on.

Mada je starenje piva u buradi od vina ili buradi od jakih alkoholnih pića – viskija, kalvadosa i nekih drugih, već sasvim u trendu, Ludovik Belen je prvi u regionu koji ga tako sasvim sam pravi, paralelno sa svojim vinima, i uz to sam i trguje, kažu podaci Profesionalnih vinara Burgundije (BIVB).

Vinari-pivari su retki u Francuskoj: jedna vinarija iz Amboaza, u blizini Tura, u zapadnom delu centralne Francuske, zatim Manastir Šantelu koji je u to krenuo 2015, i jedna vinarija u Vili-Moržonu u oblasti Božole.

Pivo bi sve u svemu trebalo da predstavlja 15 odsto aktivnosti Ludovika Belena, što mu donosi tek malo sigurnosti pred hirovima vinogradarstva. Njegov japanski partner koji distribuira njegovo vino na japanskom arhipelagu, bio je i njegov prvi klijent za pivo.

„To ga je odmah zainteresovalo: burgundski vinar koji pravi pivo, to je bio vrlo intrigantan, jak argument“, objašnjava on. Svoju prvu pošiljku u Aziju šalje u oktobru, 2.000 boca od 33 cl.

Taj vinar-pivar se međutim usredsredio na lokalnu isporuku, uključujući dobre restorane u Burgundiji, gde će do kraja maja ukupno prodati više od 14.000 flaša iz svoje mikropivare.

Na tržište pivo izlazi svega mesec ili dva nakon početka proizvodnje, kaže on, i dodaje da je to „čudo za vinara“, jer „da bi se napravilo vino, od trenutka kada se grozd ubere, dok ne ode prva boca, treba skoro dve i po godine – u najboljem slučaju“.

 
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...