Home VestiPolitika i društvo EU otvara još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

EU otvara još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

by bifadmin

Evropska unija će u pregovaračkom procesu sa Srbijom naredne nedelje otvoriti još dva poglavlja – 7 i 29. Poglavlje 7 se odnosi na prava intelektualne svojine, dok je u poglavlju 29 tema carinska unija.

Usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom u okviru poglavlja 7 bi Srbiji trebalo da donese veću pravnu sigurnost i ubrzanje tehonološkog razvoja, a očekuju se i stimulacija stvaralaštva, kao i jača borba protiv piraterije.

Za uspešno zatvaranje oblasti koja je obuhvaćena poglavljem 29 potrebna je automatizacija svih carinskih postupaka, tranzita, izvoza i uvoza, a nakon toga bi trebalo da se poboljša poslovni ambijent, jer carinska unija podrazumeva izvesnost poslovanja, a očekuju se i veće naplate koje pune budžet.

Svih 28 zemalja članica dale su „zeleno svetlo“ za pokretanje pregovora i ta odluka je danas, bez rasprave, potvrđena na sastanku ambasadora zemalja članica u Briselu.

Malta, koja predsedava Evropskim savetom, zakazala je za 20. jun u 19.30 sati u Luksemburgu Međuvladinu konferenciju sa Srbijom, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja.

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljajuju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Hlena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnoplitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Sa dva novootvorena poglavlja Srbija će u pregovorima o članstvu u EU imati 10 otvorenih poglavlja, od kojih su dva već privremeno i zatvorena.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han najavio je i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine.

 
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...