Close
/ Ekonomija / Malinari u subotu protestuju zbog “netržišne” cene ovog voća
BiF Analize Čitajte B&F online

Malinari u subotu protestuju zbog “netržišne” cene ovog voća

maline
Redakcija BIF on 15/06/2017 - 10:39 in Ekonomija, Slajder

This post has already been read 759 times!

Asocijacija malinara Srbije najavila je protest u Arilju za subotu 17. jun jer su proizvočači tog voća nezadovoljni otkupnom cenom od oko 100 do 120 dinara po kilogramu, rekao je danas predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

On je za agenciju Beta rekao da su “tajkuni još od 31. marta preko posrednika počeli da sklapaju ugovore sa proizvođačima”, dodavši da je jedna velika belgijska firma još ranije spustila cenu na 100 dinara.

“Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu jer je nemoguće da je prošle godine kilogram maline koštao od 220 do 240 dinara, a ove godine 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji za 30 do 50 odsto, a skoro je prepolovljen i u Evropi i Americi”, rekao je Radović.

Posle protesta u subotu biće održana i Skupština Asocijacije malinara Srbije, a jedan od predloga je da se blokiraju prilazi otkupljivačima i obustavi berba malina.

“Prošle godine smo kupinu prodavali za 20 do 30 dinara po kilogramu, bolje rečeno poklonili, a oni su je preprodavali po 200 dinara, pa neka i ove godine bacimo malinu ako državi nije stalo da onemogući monopol”, rekao je Radović dodavši da ako propadaju malinari, nek propadnu sa njima i monopolisti.

“Imamo informaciju da su se otkupljivači pre nekoliko dana u Valjevu dogovorili koju će cenu da ponude. Očekujemo da nas država sada zaštiti, spreči kriminal i omogući tržišno formiranje cena, a ne dogovornu ekonomiju”.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *