Close
/ Ekonomija / Ministar finansija: Suficit veći za 50 do 60 milijardi dinara nego što smo planirali
BiF Analize Čitajte B&F online

Ministar finansija: Suficit veći za 50 do 60 milijardi dinara nego što smo planirali

vujovic 1
Redakcija BIF on 14/06/2017 - 11:31 in Ekonomija, Slajder

This post has already been read 540 times!

Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović, izjavio je da je suficit u državnoj kasi krajem maja bio za 50 do 60 milijardi dinara veći od onoga što je bilo planirano.

Vujović na Radio-televiziji Srbije kazao da “na nivou opšte države”, suficit iznosi “možda i 600 miliona evra” i da se time smanjuju potrebe za zaduživanjem.

“Ovo se uglavnom ostvaruje dobrim prihodima koji su i na strani poreskih i neporeskih prihoda, i to je dobro, i to treba nastaviti, a na strani rashoda moramo da tražimo načine da budemo efikasniji, da oslobodimo prostor za veće trošenje na stvari koje su nam potrebne”, kazao je ministar.

Upitan koliki suficit očekuje do kraja godine, Vujović je kazao da će nova Vlada Srbije “verovatno sagledati gde smo stigli za prvih šest meseci i da li je potrebno revidirati te cifre”.

Međunarodni monetarni “Fond obično revidira cifre, mi smo već posle prvog kvartala razmišljali da revidiramo projektovani deficit sa 1,7 na 1,3 (odsto BDP) koliko je bilo prošle godine, i to će se sigurno dogoditi, takva revizija deficita”, kazao je Vujović.

Komentarišući eventualno povećanje plata i penzija, ministar je kazao da treba prepustiti novoj vladi da to odluči posle razgovara sa MMF-om o reviziji programa i eventualnim izmenama.
Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *