Close
/ Ekonomija / Na današnjoj Skupštini Energoprojekta se verovatno odlučuje o njegovom opstanku
BiF Analize Čitajte B&F online

Na današnjoj Skupštini Energoprojekta se verovatno odlučuje o njegovom opstanku

svadja
Redakcija BIF on 16/06/2017 - 10:46 in Ekonomija, Slajder

This post has already been read 692 times!

Danas bi trebalo da se održi Skupština Energoprojekta koja je prethodni put odložena zbog nedostatka kvoruma. Očekivalo se da će se na njoj diskutovati o pokušaju neprijateljskog preuzimanja ove kompanije na berzi, ali strana koja se tereti za ovaj pokušaj sad je dala medijima novu temu za diskusiju.

Naime, tri kompanije – Napred razvoj, Jopag AG i Montinvest properties – potpisale su sporazum kojim se obavezuju da će zajednički delovati kada je reč o davanju ponude za preuzimanje akcija Energoprojekt holdinga, optužujući rukovodstvo ove kompanije da im “ugrožava pravo da celishodno zaštite svoj interes”. One inače poseduju 35,18% učešća u kapitalu Energoprojekta, dok je država najveći pojedinačni akcionar sa 33,58 odsto. No, pitanje je zapravo da li jedan čovek ima više akcija od države u ovom slučaju.

Iza kompanije Napred stoji Dobroslav Bojović a Komisija za hartije od vrednosti se još ne izjašnjava na pitanje da li je njegova i kompanija Montinvest propertis.

Šta bi to značilo za Energoprojekt? Mediji već neko vreme upozoravaju da je ovaj čovek upropastio nekoliko preduzeća, a neki pišu i da je osnovni motiv za kupovinu Energoprojekta vredno zemljište, a ne razvoj poslovanja ove kompanije.

Kako se pominje u Blicu, on je i Napred kupio pod sumnjivim okolnostima a vrlo brzo posle toga 1.200 zaposlenih u ovoj kompaniji je ostalo bez posla. Bivši radnici Napreda upozoravaju da ista stvar može da se desi i Energoprojektu.

Međutim, Bojovićeva verzija priče je drugačija – on optužuje aktuelnog generalnog direktora Energoprojekta Vladimira Milovanovića da protiv firmi Napred razvoj, Jopag AG i Montinvest properties vodi “orkestriranu medijsku kampanju”.

Zato bi danas na Skupštini kompanije, osim o usvajanju finansijskih izveštaja i donošenju odluke o raspodeli dobiti, trebalo da se održi rasprava i o poverenju aktuelnoj upravi u pokušaju drugog po veličini akcionara, firme Napred razvoj, da preuzme kompaniju.

Šta god da se desi, država bi morala da reaguje na optužbe da je Bojović netransparentno, preko povezanih lica, kupovao akcije Energoprojekta kako bi postao najveći akcionar. Međutim, Komisija se ne oglašava. Ako se u skorije vreme oglasi i ako utvrdi da je bilo sumnjive kupovine akcija tj ako Dobroslav Bojović ima više od 25 odsto akcija, onda bi on morao da uputi javnu ponudu za preuzimanje preostalih akcija. Ukoliko to ne učini, komisija bi trebalo da mu oduzme pravo glasa svim akcijama koje njegova firma poseduje.

Sve ovo bi moglo da se desi samo ako država zaista planira da sačuva građevinskog giganta, kako je nedavno izjavila Zorana Mihajlović.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *