Home VestiEkonomija Održano predavanje o osnovama ugovora o investicijama

Održano predavanje o osnovama ugovora o investicijama

by bifadmin

Predstavnici startup zajednice u Srbiji imali su priliku da se tokom predavanja „Ključne tačke ugovora sa investitorima”, koja je održana danas u Startit Centru, upoznaju sa osnovama na kojima se baziraju ugovori o investicijama.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili Aleksandar Sukiban iz Advokatske kancelarije Karanović&Nikolić, Nebojša Lazić, predstavnik investicionog fonda StartLabs, i Jan Kobler iz fonda SC Ventures, koji su osim pojašnjenja šta je i zbog čega je značajna lista uslova ugovora (term sheet) dalii konkretne savete kako pristupiti pregovorima i o čemu pregovarati sa investitorima.

Lista uslova ugovora sa investitorima (term sheet) jeste sažetak poslovnog dogovora između osnivača startup-a i investitora, na osnovu kojeg advokati sastavljaju ugovor o investiciji. Uobičajeno je da ovaj dokument pokriva ključne teme koje se tiču mehanizma i načina ulaganja sredstava od strane investitora, korporativnog upravljanja startup-om, i na kraju – isplatu uvećane vrednosti startup-a, ili isplatu preostale vrednosti u slučaju da startup nije ispunio očekivanja.

„Tokom pregovora oko zaključenja liste uslova ugovora (term sheet) upotrebljavaju se opšteprihvaćeni izrazi kao što su pravo priključenja prodaji (tag along), konvertibilni zajam (convertable loan) itd. Osnovna svrha upotrebe ovih izraza je bolje razumevanja pregovarača u cilju olakšavanja i ubrzavanja pregovora“, pojasnio je Sukiban.

O pregovorima je iz ugla investitora govorio Jan Kobler koji je istakao da je izuzetno bitno da obe ugovorne strane razumeju svrhu i implikacije pojedinačnih klauzula. U suprotnom, otvara se mogućnost da u budućnosti i kompanija i investitor budu na gubitku. „Lista uslova ugovora je sa stajališta investitora veoma bitna, jer formalno definiše pravila igre u budućem partnerstvu, gde je investitor uvek manjinski suvlasnik i kao takav želi da ima određene mehanizme sigurnosti i kontrole. Isto tako značajan je i u neformalnom smislu, jer se upravo tokom procesa pregovora budući partneri upoznaju”, zaključio je Kobler.

Nerazumevanje osnova na kojima se baziraju ugovori o investicijama čest je uzrok bezrazložnih strahova od investitora, a prema rečima Nebojše Lazića, taj strah neretko dovodi i do potpunog odustajanja startap-a od podizanja investicije. „Veoma je bitno da svako ko želi da dogovori investiciju razume parametre za startup investicije. Samo tako može pripremljeno ući u pregovore sa ulagačima, znajući šta da očekuje i najvažnije od svega prepoznati da li je potencijalni ulagač prava prilika za razvoj posla, ili nije”, rekao je Lazić.

Pročitajte i ovo...