Home Posle 5 Poslovna šansa u tetoviranju

Poslovna šansa u tetoviranju

by bifadmin

Četvrtina odraslih u SAD i Velikoj Britaniji ima barem jednu tetovažu. Nove generacije a pre svega milenijalci skloni su iskazivanju individualnosti kroz crtanje po telu, te industrija tetoviranja kontinuirano raste. Baš u ovom trendu jedan švedski startap video je svoju šansu, sa planom da informacije o ovim biznisima preseli – onlajn.

Stručnjak za digitalni advertajzing Frederik Glimskar je naime pokrenuo sajt Inkbay na kojem se mogu rezervisati ove usluge ali i porediti radovi tatu majstora i njihove cene. Za sada radi na teritoriji Švedske ali ovog leta proširiće se i na London, a potom i Berlin i američko tržište.

Trenutno sajt pruža informacije o 60 studija u Švedskoj i ima 40.000 mesečnih poseta, ali posle širenja na Britaniju očekuje rast broja poseta na 500.000.

U SAD je vrednost industrije tetoviranja procenjena na milijardu dolara, sa ukupno 38.879 studija u kojima se obavlja ova delatnost. U poslednjih pet godina ovo tržište je poraslo za 13 odsto. U Ujedinjenom Kraljevstvu ima 2.524 registrovanih tatu i pirsing studija, što je 40 odsto više nego 2012. godine.

Međutim iako je ova delatnost isplativa, tržište je i dalje fragmentirano, a klijenti traže tatu umetnike uglavnom preko preporuka. Cilj Inkbuy-a je da sakupi podatke o ovim studijima i da ih učini dostupnim korisnicima. Takođe, omogućiće i plaćanje preko interneta i popuste.

No, Met Loder, profesor savremene umetnosti i vizuelne kulture na Univerzitetu u Eseksu, smatra da je je tržište tatu usluga previše konzervativno da bi prihvatilo ovakve inovacije. “Ovaj posao se nije značajno menjao još od osamdesetih godina prošlog veka, većina tatu majstora i dalje ne prima platne kartice već priznaje samo keš na ruke”, kaže on.

Pročitajte i ovo...