Home VestiEkonomija Dun & Bradstreet: U Srbiji porastao uvoz za 15,3%

Dun & Bradstreet: U Srbiji porastao uvoz za 15,3%

by bifadmin

Najveća bonitetna kuća na svetu, Dun & Bradstreet, u junskom izveštaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom. Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija. Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

Internet infrastruktura u Srbiji će se ubrzano razvijati zbog potpisivanja ugovora između Vlade Srbije i kineske kompanije Huawei o izgradnji nove, brze mreže. Vrednost projekta je procenjena na između 800 miliona i jedne milijarde evra i ako on bude uspešno implementiran, garantovaće brzinu downolad-a od 30 mbps na celoj teritoriji Srbije i 100 mbps kod skoro polovine svih korisnika do 2020. To će značajno doprineti pozitivnoj klimi u zemlji, koju je svetski ekonomski forum rangirao kao 90-tu u svetu, što se tiče propusnog opsega interneta, i povecati potencijale za internet oglašavanje, prodaju i komunikacije od strane investitora i izvoznika u zemlji.

Politička perspektiva Srbije ugrožena je rastućim napetostima na jugu zemlje, Albaniji, Kosovu i Makedoniji. Dalji razvoj negativnih odnosa može ugroziti i ekonomski stabilnost.

Na ekonomskom nivou, podaci za Q1 ukazuju da je uvoz značajno porastao, za 15,3% na godišnjem nivou, što otvara nove mogucnosti za prodaju u zemlji. Porast uvoza podstaknut je delom snažnim rastom privatne potrošnje, a podržan je i rastom realnih prihoda, zatim porastom zaposlenosti i relativno povoljnim kreditnim uslovima. Porast uvoza takođe je i posledica rasta proizvodnog sektora u Srbiji, u kom je izvoz u Q1 porastao za 13,5% na godišnjem nivou, što je podstaklo potražnju za kapitalnim ulaganjima.

Dun & Bradstreet (D&B) je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu i postoji više od 175 godina. Procene njenih stručnjaka omogućavaju brzo i efikasno smanjivanje poslovnih rizika i mogu se naručiti i preko interneta. Beogradski Bisnode d.o.o. je ekskluzivni zastupnik bonitetne kuće ’Dun & Bradstreet’ (D&B) u našoj zemlji.

Pročitajte i ovo...