Home VestiEkonomija Još uvek nije dobar trenutak za kupovinu američkog dolara

Još uvek nije dobar trenutak za kupovinu američkog dolara

by bifadmin

Nakon što je američki dolar u samo četiri meseca oslabio 10,2% u odnosu na evro, sve više investitora smatra da je sada dobar trenutak za kupovinu američke valute. Ali kolika je realna verovatnoća da će dolar sa sadašnjeg nivoa značajnije da ojača?

Uzroke naglog slabljenja dolara poslednjih meseci u odnosu na gotovo sve ostale važne svetske valute treba tražiti u kretanjima na Forex tržištu 2014. godine. Naime, tada je situacija bila potpuno drugačija. Američki dolar je počeo naglo da jača u odnosu na sve ostale najtrgovanije svetske valute, a razlog je bila najava američke centralne banke da uskoro sledi namerno dizanje kamatnih stopa u SAD. Velikim bankama, investicionim fondovima, privatnim investitorima i špekulantima to je bio siguran znak da je kriza završena i da će prinos na posedovanje vrednosnih papira denominiranim u dolarima značajno rasti idućih godina. Iz tog razloga, masovno su počeli da prebacuju kapital iz ostalih valuta u dolar, koji je nakon toga godinama jačao i pri tome postao značajno precenjen.

U međuvremenu je i ostatak razvijenog sveta počeo izlaziti iz krize, a to znači da će centralne banke ostalih razvijenih ekonomija morati da naprave iste korake kao i američka. Trenutno smo u fazi u kojoj je kanadska centralna banka počela da diže kamatne stope i time uzrokovala naglo jačanje kanadske valute, dok evropski centralni bankari sve češće otvoreno govore da se bliži trenutak rasta kamatnih stopa i na starom kontinentu. Upravo takvi komentari uzrokuju jačanje evra i britanske funte u odnosu na američki dolar. Naime, isti onaj kapital koji je pre nekoliko godina odlazio u SAD, sad se vraća u Evropu.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je trenutni trend slabljenja dolara u odnosu na evropske valute tek počeo, te da još uvek nije došlo vreme za dugoročnije ulaganje u dolar. Nakon neprekidnog trenda slabljenja dolara u odnosu na evro poslednjih mesec dana, moguća je korekcija, ali verovatno će biti plitka i kratkotrajna. To znači da je bolje pričekati eventualnu korekciju i na finansijskim tržištima profitirati na njegovom daljem slabljenju, nego se upuštati u rizik kupnje američke valute.

Za razliku od dolara, valuta koja ima potencijal značajnog jačanja u odnosu na evro je britanska funta. Naime, funta je u odnosu na evro u poslednja 3 meseca oslabila 6,5% te je vrlo blizu višegodišnjeg dna. Budući da je stopa inflacije u Ujedinjenim Kraljevstvu značajno viša nego u ostatku Evrope, britanska centralna banka bi se pre evropske mogla odlučiti na promenu svoje monetarne politike, što bi dovelo do naglog jačanja funte u odnosu na evro.

Pročitajte i ovo...