/ IT i nauka / PwC: Veštačka inteligencija će povećati globalni BDP
BiF Analize Čitajte B&F online

PwC: Veštačka inteligencija će povećati globalni BDP

This post has already been read 779 times!

Globalni bruto domaći proizvod (BDP) će do 2030. godine porasti 14 odsto zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, što iznosi dodatnih 15,7 biliona dolara za svetsku ekonomiju, pokazalo je istraživanje kompanije PwC pod nazivom “Sizing the prize”.

Veštačka inteligencija će najviše unaprediti produktivnost rada u narednom periodu što će svetskoj privredi doneti značajan rast prihoda, ali i kvalitet proizvoda zbog čega će se oni više prodavati.

Najveću dobit od veštačke inteligencije imaće Kina (26 odsto veći BDP 2030.) i Severna Amerika (povećanje od 14,5 posto), što odgovara ukupnom iznosu od 10,7 biliona dolara i čini gotovo 70 odsto globalnog ekonomskog učinka.

PwC-ov indeks uticaja veštačke inteligencije utvrđuje tri područja poslovanja sa najvećim potencijalom – dijagnostiku na bazi slike, proizvodnju na zahtev i autonomno upravljanje saobraćajem.

Najveća apsolutna dobit za pojedini sektor ostvariće se u maloprodaji, finansijskim uslugama i zdravstvenoj nezi, gde će biti povećana produktivnost, vrednost proizvoda i potrošnja.

Globalni lider za podatke i analitiku PwC-a Gerard Verweij je istakao da nijedan sektor ili preduzeće nisu ni na koji način imuni na uticaj veštačke inteligencije (VI): “Uticaj samo na produktivnost mogao bi transformisati konkurentnost, ili je čak i potpuno promeniti. Preduzeća koja ne prihvate VI mogla bi ubrzo početi da zaostaju za drugima i da izgube značajan tržišni udeo”.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close