Home VestiPolitika i društvo Sindikat metalaca iz Italije podržava štrajkače u Kragujevcu

Sindikat metalaca iz Italije podržava štrajkače u Kragujevcu

by bifadmin

Sindikat metalaca Italije i radnici koji rade u italijanskom Fijatu daju podršku i solidarni su sa radnicima koji štrajkuju u fabrici FCA Srbija u Kragujevcu, izjavio je nacionalni koordinator za automobilsku industriju u Fiomu-u CGIL Mikele de Palma.

„I Vlada Srbije i poslodavac moraju, jednostavno, da prihvate da počnu pregovore sa radnicima. Oni su pokazali da su jedinstveni i imaju prvo da se bore za poboljšanje uslova rada i bolje plate“, rekao je De Palma novinarima.

On je rekao da Fijat mora da poštuje zakone Srbije i naveo da je sada najveći problem što nikako nema „okruglog stola“ i poslodavac uopšte ne želi da razgovara sa radnicima.

Prema rečima De Palme, kada Fijat u Italiji nije poštovao radno zakonodavstvo, metalci su išli na sud, došli do Ustavnog suda i pobedili.

De Palma je rekao da kada bi u Kragujevcu došlo do razgovora sa poslodavcem, sigurno bi „sve krenulo napred, za obe strane“.

On je rekao da mu je poznato da postoje razlike u zaradama radnika Fijata u Italiji i Srbiji i izneo mišljenje da ne može konkurentnost jedne firme da se gradi samo tako što će se smanjivati plate, već da je potrebno da se razvijaju novi modeli da bi bili konkurentniji na svetskom tržištištu.

Predstavnica „Fijat automobili“ za Evropu Valentina Oracini rekla je da su radnici Fijata u celom svetu upoznati sa protestom u Kragujevcu i potvrdila da radnici imaju pravo na štrajk i kolektivno pregovaranje.

Predstavnici sindikata u Italiji najavili su da će o štrajku u Kragujevcu da informišu radnike u Italiji i javno mnjenje te zemlje.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...