Home VestiEkonomija Šta sa stranim novcem koji vam ostane posle letovanja?

Šta sa stranim novcem koji vam ostane posle letovanja?

by bifadmin

Koliko puta ste po povratku sa godišnjeg odmora u svom novčaniku pronašli nešto novca sa letovanja? Gde i ko vrši zamenu stranog novca, ali i koje je sve valute moguće zameniti u domaćim menjačnicama i bankama, istražuje finansijski portal Kamatica?

Pored Grčke jedno od omiljenijih destinacija domaćih turista je i Turska, ali šta raditi sa turskom lirom u Srbiji?

Po povratku iz turske jedan naš sugrađanin je u novčaniku imao 415 lira, vrednost oko 100 evra, ali kako novac nije zamenio na letovanju, po povratku u Srbiju pozvao je sve banke i veće menjačnice, ali niko ne menja turski liru. Zašto?

Redakcija portala Kamatica se obratila većini banaka i menjačnica kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje.

“Turska lira nije konvertibilna valuta”, objasnili su nam u jednoj beogradskoj menjačnici, pa je samim tim nije moguće zameniti za dinare ili evre u našoj zemlji.

Pored turske lire, u Srbiji nije moguće zameniti ni japanski jen, kineski juan, češku krunu, rumunski novi lej, makedonske denare, egipatsku funtu i mnoge druge valute.

Domaće menjačnice menjaju uglavnom 13 konvertibilnih valuta u koje spadaju američki dolar, britanska funta, evro, konvertibilna marka, mađarska forinta, hrvatska kuna, australijski i kanadski dolar, ruska rublja, norveška, švedska i danska kruna, švajcarski franak, dok banke menjaju uglavnom dolare, evre, funtu, rublju i franak.

Ukoliko je i vama ostalo nesto novca posle putovanja koje ne možete zameniti u Srbiji, savet je da ih sačuvate za neko naredno putovanje ili da date nekom ko ide na letovanje ili na odmor u tu zemlju.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...