Home VestiEkonomija U Beogradu rešeno 15.500 zahteva za ozakonjenje

U Beogradu rešeno 15.500 zahteva za ozakonjenje

by bifadmin

U Srbiji ima više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata, a najviše ih je u Beogradu. Od početka procesa ozakonjenja u prestonici je rešeno 15.500 zahteva, od toga su 95% stambeni objekti.

Gradski sekretar za legalizaciju Nemanja Stajić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je pristiglo ukupno 250.000 zahteva za ozakonjenje i napominje da Grad ubrzano radi na rešavanju zahteva. Prema njegovim rečima, najčešći problem koji se odnosi na objekte su nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavljena je baza svih nezakonito izgrađenih objekata. Gradski sekretar ističe da baza državi daje jasnu sluku o nelegalnim objektima i kako te probleme rešiti.

Stajić ukazuje da je nelegalna gradnja praksa koja postoji 25 godina unazad i dodaje da ne postoji prihvatljiv procenat nelegalne gradnje.

Grad Beograd prihodovao je nešto više od 650 miliona dinara, što je premašilo očekivanja. Cena takse legalizacije stambenog, odnosno porodičnog objekta je 5.000 dinara, a prema projekcijama, država bi na osnovu taksi trebalo da prihoduje oko 26 milijardi dinara.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...