Home VestiEkonomija U Srbiji najniži ekonomski rast u regionu

U Srbiji najniži ekonomski rast u regionu

by bifadmin

U Srbiji je ekonomski rast u prvom kvartalu 2017. godine bio najniži od svih zemalja u regionu i iznosio je 1,2 odsto, saopštila je kompanija za upravljanje poslovnim informacijama Bisnode.

U junskom biltenu te kompanije o stanju privrede u regionu navedeno je da je Slovenija na prvom mestu po ekonomskom rastu koji je bio 5,3 odsto, sledi je Hrvatska sa 2,5 odsto, dok za Bosnu i Hercegovinu podaci još nema podataka.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, rast BDP porastao je samo u Sloveniji i to za 2,7 procentnih poena.

U Hrvatskoj i Srbiji se beleži pad ekonomske aktivnosti i to u Hrvatskoj za 0,9 procentnih poena, a u Srbiji za 1,3 procentna poena.

Anketom je utvrdjeno da je u Srbiji na kraju prvog kvartala ove godine stopa nezaposlenosti bila 15,2 odsto, što je u poredjenju sa prethodnim kvartalom više za 1,6 procentnih poena.

U Hrvatskoj je zabeležena nezaposlenost od 13,2 odsto, a Sloveniji 9,8 odsto. U odnosu na mart stopa nezaposlenosti je u aprilu opala u Hrvatskoj za 1,2 procentna poena, a u Sloveniji za 0,4 procentna poena.

U Bosni i Hercegovini stopu nezaposlenosti bila 22,9 odsto.

Kako je navela kompanija Bisnode, cene životnih namirnica su u maju ove godine na godišnjem nivou najviše porasle u Srbiji i to za 3,6 odsto.

Izvor: Bisnode, Beta

Pročitajte i ovo...