Home VestiEkonomija U šta ulagati u slučaju nove globalne recesije?

U šta ulagati u slučaju nove globalne recesije?

by bifadmin

Iako Evropa tek sad izlazi iz krize koja je počela pre desetak godina, globalna ekonomija je već 2010. godine izašla iz recesije i nastavila rast. To znači da trenutni ekonomski poluciklus traje već sedam godina, što je iznadprosečno dugo. Naime, u poslednjih 80 godina, ekonomija SAD u prosjeku raste 5-6 godina, nakon čega dolazi do recesije koja traje godinu do dve.

Za vreme recesije gotovo uvek dođe do velikog pada cena akcija, udela u investicionim fondovima, ali i kamatnih stopa, pa se štednja u bankama manje isplati nego u dobrim ekonomskim vremenima.

S obzirom na to da će svet pre ili kasnije ponovno pasti u ekonomsku krizu, u šta je najbolje uložiti vlasititi kapital u takvoj situaciji?

Valute

Nekoliko valuta ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, a to su američki dolar, švajcarski franak i japanski jen. Zbog povećanje potražnje na početku svake rececije i/ili političke krize, vrednost ovih valuta značajno poraste, pri čemu je moguće profitirati. Američki dolar jača zbog stava velike većine investitora na finansijskim tržištima da će zbog veličine ekonomije, političke i vojne moći, upravo SAD najlakše izaći iz krize. Švajcarski franak jača zbog stabilnosti švajcarske ekonomije i poverenja u švajcarski bankarski sitem, dok japanski jen jača zbog izvozno orjentisane ekonomije koja bi takođe trebalo da lakše prebrodi probleme od većine ostalih zemalja.

Plemeniti metali

Za vreme krize po pravilu dolazi do pada poverenja u banke, a povremeno čak i do bankrota dela banaka, pri čemu štediše izgube deo ili celokupnu svoju štednju. Zbog toga, deo investitora, ali i javnosti, preferira da svoj kapital prebaci u plemenite metale kao što su zlato i srebro, koji su se kroz istoriju dokazali kao relativno dobar oblik čuvanja vrednosti. Na osnovu velike potražnje, a ograničene ponude, vrednost plementitih metala na početku krize naglo raste, pri čemu je moguće ostvariti profit.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da za sad nema naznaka nove globalne krize, te da sledi nekoliko godina ekonomskog rasta. To znači da bi vrednost gore navedenih instrumenata još neko vreme trebalo da pada, i da će pre početka naredne krize verovatno moći da se kupe po povoljnijoj ceni od trenutne.

Pročitajte i ovo...