Home VestiEkonomija Uprava Energoprojekta ne podržava ponudu za preuzimanje

Uprava Energoprojekta ne podržava ponudu za preuzimanje

by bifadmin

Uprava kompanije Energoprojekt holding jednoglasno se protivi ponudi za preuzimanje te kompanije koju je nedavno uputilo akcionarsko društvo Napred razvoj, zajedno sa preduzećima GP Napred, Montinvest Properties, švajcarskim Jopag AG i Dobroslavom Bojovićem.

Ove kompanije ponudile su preuzimanje 7.070.467 akcija Energoprojekta, odnosno 64,68% udela u kompaniji, po ceni od 1.501 dinar po akciji. U pitanju su sve preostale akcije koje već nisu u vlasništvu ponuđača.

Međutim, uprava Energoprojekta je saopštila da ne podržava ovu ponudu, između ostalog i zbog „obilja nezakonitosti, nepoverenja u profesionalni, finansijski i moralni kapacitet ponuđača, kao i sumnjivih aktivnosti na tržištu kapitala kojima je naneta šteta Energoprojektu, akcionarima, tržištu kapitala i državi kao pojedinačno najvećem akcionaru“.

Dodaje se i da ponuđena cena nije adekvatna i da je niža od knjigovodstvene vrednosti akcija te kompanije, kao i da je postignuta „nezakonitim transakcijama na Beogradskoj berzi“ koje je izvršio ponuđač.

Iz uprave navode i da sa ponuđačem nisu vođeni nikakvi razgovori niti pregovori, kao i da ne postoje nikakvi dogovori i sporazumi, i naglašavaju da sumnjaju u „istinitost, tačnost i zakonitost podataka iznetih u ponudi“. Kako navode, bilansi uspeha pokazuju prezaduženost ponuđača.

Inače, nakon što je Udruženje malih akcionara Energoprojekta jednoglasno podržalo ponudu preduzeća Napred razvoj za preuzimanje Energoprojekt holdinga oglasila su se i druga udruženja akcionara i sindikati ove kompanije.

Tako je Udruženje akcionara Energoprojekt Holdinga saopštilo je se protivi preuzimanju navodeći „upitan poslovni renome“ i loše poslovanje preduzeća Napred, te izražavajući sumnju u njegovu nameru da razvija i unapređuje Energoprojekt.

Takođe, Jedinstvena sindikalna organizacija Energoprojekta navodi da očekuje da država „zaštiti Energoprojekt i preduzme sve mere da vlasnička struktura nema uticaja na zapošljavanje i politiku prema zaposlenima, a naročito da neće dovesti do otkaza“.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...