Close
/ Politika i društvo / Veći deo Venecuele štrajkovao
BiF Analize Čitajte B&F online

Veći deo Venecuele štrajkovao

Redakcija BIF on 21/07/2017 - 11:00 in Politika i društvo, Slajder

This post has already been read 700 times!

Milioni Venecuelanaca juče su se pridružili generalnom štrajku na koji ih je pozvala opozicija u znak protesta zbog planirane promene Ustava, kojom će aktuelni predsednik učvrstiti svoju vlast. U sukobima sa policijom poginulo je najmanje troje ljudi, a više od 300 je uhapšeno. Od aprila, kada su protesti intenzivirani, skoro stotinu ljudi je širom te zemlje poginulo tokom uličnih nemira.

Ovaj put je, prema tvrdnjama opozicije, 85 odsto radnika u zemlji stupilo u štrajk, mada mediji javljaju da su ipak javne službe radile normalno. Međutim, drugi mediji pišu da su zbog 24-časovnog štrajka u gradskom saobraćaju stali gotovo svi autobusi, a pridružilo im se i hiljade privatnih preduzeća.

No, uprkos tome, predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da neće odustati od izmene političkog sistema zemlje. Kao odgovor na to, opozicija je pozvala građane na “veliki marš” u subotu, vraćajući se strategiji direktne konfrotacije s vladom, pošto je ove sedmice primenjivala alternativne taktike, kao što je organizovanje simboličnog referenduma o ustavnim promenama.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *