Home VestiEkonomija Čudna reakcija tržišta na vesti o Severnoj Koreji

Čudna reakcija tržišta na vesti o Severnoj Koreji

by bifadmin

S rastom napetosti između Severne Koreje i SAD raste i strah investitora na finansijskim tržištima. Ukoliko bi zaista došlo do eskalacije sukoba, došlo bi i do velikih ekonomskih poremećaja u istočnoj Aziji, a investitori zbog same mogućnosti takvog scenarija, kapital već sada prebacuju na sigurno.

U četvrtak je došlo do masovne rasprodaje američkih akcija kojima je vrednost u proseku pala više od 1,5% u samo jednom danu. Deo kapitala se prelio u zlato, kojem je cena cele prošle nedelje rasla, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 1281,00 USD po unci.

Kada su u pitanju valute, na osnovu poteza Severne Koreje i Trampovih izjava o američkim protivmerama, ojačali su švajcarski franak i japanski jen, valute koje tradicionalno jačaju kada se pojavljuju loše ekonomske ili političke vesti.
No, ukoliko bi zaista došlo do dodatnih napetosti ili rata na korejskom poluostrvu, upravo bi japanska ekonomija bila jedna od najteže pogođenih. Ne treba očekivati ratno stanje u Japanu, jer čak i po najgorem scenariju, Severna Koreja nije realna vojna pretnja Americi i saveznicima u tom delu sveta, ali bi japanski potrošači i kompanije verovatno značajno smanjili potrošnju i investicije i čekali smirenje situacije. To bi japansku vladu i centralnu banku prisililo na nove mere podsticanja potrošnje, inflacije i ekonomskog rasta, a u takvoj situaciji japanski jen redovno slabi.

Dakle, ukoliko dođe do smirivanja situacije, investitori će prodavati jen koji su kupovali kao osiguranje od globalnih problema, a ukoliko dođe do eskalacije sukoba, jen bi verovatno svejedno slabio iz gore navedenih razloga. Zbog toga, kupovina japanskog jena zbog Severne Koreje nije logično.

Još jedna investiciona klasa je dobro prošla u spomenutoj situaciji, a radi se o kriptovalutama. Cena Bitcoina je preko vikenda porasla na preko 4.000$, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 4.150$.
Analitičari Admiral Markets-a također smatraju da kriptovalute nisu dobra zaštita od globalnih političkih trzavica. Naime, oscillcije cena kriptovaluta su još uvijek prevelike da bi ozbiljni učesnici na finansijskim tržištima navedene instrumente koristili za hedžiranje svojih ostalih pozicija.

U samo 10 dana cena Bitcoina (najpoznajte kriptovalute) porasla je 45%, ali sama veličina tog pomaka ukazuje na to da i evenutualni pad njene cene može iznositi nekoliko desetina odsto. To je mnogo više nego je realno očekivati kod berzanskih indeksa i valuta kao što su evro, britanska funta i australijski dolar, koji su poslednjih dana gubili na vrednosti zbog vesti o Severnoj Koreji. Nije logično zbog sigurnosti prodavati instument s malim potencijalom pada i kapital ulagati u instrument s velikim potencijalom pada.

Pročitajte i ovo...