Home VestiEkonomija Koje su najbolje godine za podizanje stambenog kredita?

Koje su najbolje godine za podizanje stambenog kredita?

by bifadmin

Život podstanara može postati posebno naporan uz zahtevan posao, ili po zasnivanju porodice, a u takvim prilikama se obično češće razmišlja o potencijalnoj kupovini sopstvenog stana. Upravo su tridesete godine doba kada građani Srbije najčešće podižu stambene kredite, pokazuju podaci Erste Banke. Naime, procenat klijenata koji je podneo zahtev za stambeni kredit u četvrtoj deceniji je 53 odsto. Pre tridesete, na ovaj korak odlučilo se nešto više od 16 odsto klijenata, a posle 40. godine života njih 31 odsto.

Prosek godina muškaraca i žena kojima su odobreni stambeni krediti ove godine je, doduše, bliži četrdesetoj – 38,5, odnosno 39. U tom dobu se naši sugrađani odlučuju da konačno reše pitanje životnog prostora, a među razloge za donošenje ovakve odluke u tridesetim godinama sigurno spada i činjenica da oni koji tad podižu kredite imaju veća mesečna primanja nego oni koji su to učinili ranije, što takođe pokazuju podaci banke.

Iako su cene kvadrata i kirije za izdavanje stanova bile u opadanju, zanimljivo je uporediti ih. Naime, prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana u Beogradu iznosi približno 375 evra, Novom Sadu 240, a u Nišu 180 evra*. S druge strane, prema podacima Erste Banke, prosečna mesečna rata stambenog kredita u evrima u 2016. i prvoj polovini 2017. godine u Beogradu je 325, Novom Sadu 245, a Nišu 190 evra.

Ubedljivo najviše stambenih kredita u Erste Banci podignuto je za kupovinu stanova u Beogradu, gotovo polovina (48%), zatim u Novom Sadu i okolini (27%), dok u ostatku Vojvodine taj procenat iznosi osam, a u ostalim delovima Srbije 17 odsto. Zanimljiva je i činjenica da ako posmatramo ukupan volument plasiranih kredita, 68% su podigli muškarci a 32% žene.

Kamatne stope su trenutno na rekordno niskom nivou. Kada je reč o Erste Banci, efektivna kamatna stopa za stambene kredite je pala za trećinu, a inicijalni troškovi su minimalni. Za periode otplate do 20 godina nudi se i mogućnost fiksnih kamatnih stopa, a sve bez troškova osiguranja i obrade zahteva. Aktuelna ponuda važi do kraja 2017. godine.

Pročitajte i ovo...