Home VestiIT i nauka Mobilni simulator za skijanje i snowboarding dolazi iz Srbije

Mobilni simulator za skijanje i snowboarding dolazi iz Srbije

by bifadmin

Naučno-tehnološki park Beograd i Composite Technology Team juče su predstavili mobilni simulator za skijanje i snowboarding – Snow Sim. Ovaj uređaj je lako prenosiv i može se koristiti i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Simulator je namenjen kako početnicima u skijanju i rekreativcima, tako i profesionalcima koji se pripremaju za takmičenja. Izrađen je na bazi najnovijih tehnologija i u skladu sa najvišim standardima bezbednosti, što ga svrstava svakako među najnaprednije, ako ne i najnapredniji ski simulator na svetu.

Prezentaciji je prisustvovao prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Gordana Danilović Grković, v.d direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Petar Matunović, osnivač kompanije je istakao da je osnovna delatnost Composite Tehnology Team inovativno projektovanje i razvoj vazduhoplovnih struktura od kompozitnih materijala, te da je tim upotrebio svoje znanje i iskustvo da u saradnji sa ski profesionalcima iz SkiTreka, stvori najsavršeniji simulator zimskih sportova. „Ovo je instinska inovacija, potvrđena dobijenim patentom, koja otvara mogućnost da milioni ljudi mogu da efikasno uče i treniraju skijanje i druge zimske sportove tokom cele godine u apsolutno bezbednim uslovima. Naš tim je pionir u svetskim razmerama u oblasti razvoja skijaških simulatora i trenutno prednjačimo u odnosu na konkurente. Naš simulator se može zamisliti kao planina koja je uvek tu i spremna za skijanje“, rekao je Petar Matunović.

Gordana Danilović Grković je izjavila da NTP Beograd danas sa ponosom predstavlja ovaj izuzetan proizvod koji je rezultat razvoja male domaće visokotehnološke kompanije i da je izuzetno važno da kao društvo prepoznamo potencijal koji kao zemlja imamo u mladim obrazovanim ljudima. „Treba da razumemo da su inovacije osnovni faktor konkurentnosti privrede, pa samim tim i nosilac razvoja, ali i da razvoj ovakvih inovativnih proizvoda uvek sa sobom nosi veliki rizik. Praktično, danas se samo zemlje, koje razumeju da taj rizik treba deliti i da treba podržati startap kompanije, razvijaju ubrzano, jer ako inovacija uspe korist ima celo društvo!“, istakla je v.d. direktorka NTP Beograd.

Pročitajte i ovo...