Home VestiEkonomija Opet poraslo poverenje u ekonomiju evrozone

Opet poraslo poverenje u ekonomiju evrozone

by bifadmin

Dok se donosioci odluka u Evropskoj centralnoj banci pripremaju na diskusiju o budućnosti fiskalnih stimulansa, poverenje u ekonomiju evrozone najveće je u poslednjih deset godina.

Naime indeks poverenja privrede i potrošača u ekonomiju monetarne unije porastao je na 111,9 u avgustu sa julskih 111,3 poena, saopštila je Evropska komisija. Njegov rast je zabeležen u svim osim u najjačoj ekonomiji – nemačkoj – i to zbog jačanja evra koje će usporiti izvoz.

S obzirom na sve više pozitivnih podataka iz Evropske unije logično je postaviti pitanje da li će ECB doneti zaključak da je ekonomija Starog kontinenta na putu stabilnog oporavka i da joj više nisu potrebni finansijski podsticaji. Neni čelnici bi trebalo da se sastanu 7. septembra a mediji samo nagađaju šta bi se mogli dogovoriti. Predsednik institucije Mario Dragi izjavio je da bi ipak trebalo da budu oprezni tj da ne treba brzati sa ishitrenim odlukama, pogotovu s obzirom na činjenicu da još nisu postigli željenu inflaciju od dva odsto.

Pročitajte i ovo...