Home VestiPolitika i društvo Potpredsednik Samsunga dobio 5 godina zatvora zbog korupcije

Potpredsednik Samsunga dobio 5 godina zatvora zbog korupcije

by bifadmin

Južnokorejsko pravosuđe osudilo je danas milijardera Lija Džae-jonga, potpredsednika Samsunga i sina tvorca ove kompanije, na pet godina zatvora zbog korupcije.

Zbog ovog skandala prethodno je predsednica Koreje Park Geun Hje ostala bez funkcije. Tokom suđenja je utvrđeno da je Li podmićivao predsednicu i njenu prijateljicu Čoi Sun-sil da bi obezbedile podršku vlade restrukturiranju kompanije kojim bi on ojačao svoju kotrolu nad Samsungom i njegovim glavnim delom, Samsung elektroniksom. Li je navodno donirao Čoinim NVO 36 miliona dolara a zauzvrat očekivao političke usluge. Osim toga, potpredsednik Samsunga je darežljivo poklonio konja i novac Čoinoj ćerci koja se profesionalno bavi jahanjem.

Bivša predsednica se takođe sada suočava sa suđenjem za korupciju, koju, poput Lija, i ona poriče. Njena prijateljica je već proglašena krivom i provešće u zatvoru naredne tri godine.

U slučaju Lija tužilaštvo je zatražilo 12 godina zatvora ali sud se na kraju odlučio na više nego duplo kraću kaznu i to za podmićivanje, proneveru, sakrivanje imovine u inostranstvu, prikrivanje dobitaka stečenih krivičnim delima i za krivokletstvo. Pored njega još dva rukovodioca Samsunga su osuđena na četiri goodine zatvora.

Li bi trebalo da se žali na presudu ali ako ona bude potvrđena izgleda da će morati iza rešetaka. Do sada je naime nekoliko poznatih biznismena u Koreji osuđivano za korupciju ali svi su pošteđeni služenja zatvorske kazne. Novi predsednik međutim smatra da treba ukinuti ovu praksu, što ne ide na ruku Liju.

Cela ova afera ne ide na ruku ni kompaniji – od objavljivanja presude Samsungu su pale akcije za jedan odsto. Sada se postavlja pitanje ko će voditi kompaniju u kojoj su rukovodeći položaji uglavnom ostajali u porodici. Li ima dve sestre koje su na menadžerskim pozicijama, pa bi možda neka od njih mogla biti budući potpredsednik Grupe.

Pročitajte i ovo...