Home VestiEkonomija AFP: Egipatski turizam se polako oporavlja

AFP: Egipatski turizam se polako oporavlja

by bifadmin

Egipatski turizam polako se oporavlja od političke krize i terorističkih napada, mada presporo za više hiljada prodavaca koji se sećaju bazara prepunih turista, navela je agencija Frans pres (AFP).

Egipat je godinama ulagao napore kako bi podstakao turiste da posete čuvene arheološke lokalitete i plaže na obali Crvenog mora, što je dovelo do rekordnih 14,7 miliona posetilaca 2010. godine.

U toj severnoafričkoj državi turizam je dugo bio ključna privredna grana, medjutim posle pobune 2011. godine kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak usledili su višegodišnji politički nemiri ugrozivši prihode četiri miliona ljudi koji su se bavili turizmom.

Egipat se takodje godinama bori protiv ekstremista na Sinaju, ali je pobuna počela da se širi i postala je opasnija 2013. godine posle svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Mursija.

Medju najbrojnijim posetiocima arheoloških lokaliteta u Egiptu protekle dve godine su turisti iz Kine, navodi AFP.

Vodeća kineska turistička gencija Čajna internešnal travel servis (China International Travel Service) navela je da je broj kineskih turista koji posećuju Egipat povećan za 58 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...