Close
/ Posle 5 / Beč: Od plinskih rezervoara do gradske četvrti
BiF Analize Čitajte B&F online

Beč: Od plinskih rezervoara do gradske četvrti

U nekada industrijskom bečkom okrugu Zimeringu (Simmering) četiri nekadašnja plinska rezervoara (Gasometer) pretvorena su u novu gradsku četvrt.
Redakcija BIF on 13/09/2017 - 10:10 in Posle 5, Slajder

This post has already been read 1917 times!

U nekada industrijskom bečkom okrugu Zimeringu (Simmering) četiri nekadašnja plinska rezervoara (Gasometer) pretvorena su u novu gradsku četvrt.

Gasometri iz 1899. godine koji su činili deo jednog od najvećih postrojenja za skladištenje gasa u Evropi preuređeni su od 1999. do 2001. godine. Čuvajući spoljni izgled građevina tim arhitekata sređivao je jedan po jedan gasometar iznova i od industrijskih spomenika stvorio modernu gradsku četvrt. Kolike su dimenzije objekata može se dočarati činjenicom da bi čuveni Bečki točak u svakom od četiri gasometra, visoka 75 metara, lako mogao biti smešten.

Pored 615 modernih stanova i jedne dvorane kapaciteta 4.200 ljudi, u bivšim rezervoarima gasa smešteni su i jedan studentski dom, bioskop, kao i Bečki gradski i pokrajinski arhiv. Takođe u prizemlju gasometra nalazi se i tržni centar sa 70 prodavnica. Od centra Beča se za osam minuta može stići metro linijom U3 do stanice „Gasometar“.

Za sve zainteresovane za ove građevine organizovana su razgledanja sa vodičem gde se može saznati sve o novoj arhitekturi, istorijatu i alternativnom korišćenju zgrada (mesto gde je sniman Džejms Bond, gde se održavaju rejv-žurke, itd.).

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *