Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Digitalizacija

B&F reč nedelje: Digitalizacija

by bifadmin

Nova premijerka Srbije se možda ne udubljuje u probleme korumpiranosti svojih ministara, ali zato o nekim drugim temama poseduje veoma detaljna i obuhvatna znanja. Jedna od tih tema je digitalizacija. Ana Brnabić često ističe da je hvatanje koraka sa razvijenim svetom u ovom pogledu jedan od prioriteta Srbije, zbog buduće konkurentnosti naše privrede. Razvoj IT sektora koji sada raste po stopi od 10 odsto godišnje, je čini se, od krucijalne važnosti za našu privredu.

Šta sve ovo znači za običnog građanina? Digitalizacija podrazumeva pojednostavljivanje birokratskih poslova za građane koji više neće morati da obilaze mnoštvo šaltera da bi nešto završili. Međutim do početka funkcionisanja efikasne elektronske uprave čeka nas dugačak put, jer, kako kaže premijerka, mora se veliki broj zakona usaglasiti sa Zakonom o opštem upravnom postupku i formirati baza podataka.

 

Digitalizacija 2017 2

 

Da podsetimo, od 193 rangirane zemlje na skali Ujedinjenih nacija, Srbija je na 39. mestu kada je reč o elektronskoj upravi, a prva je u regionu sa Crnom Gorom u e-participaciji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prošle godine je više od 1,51 miliona osoba u našoj zemlji koristilo elektronske servise javne uprave.

Što se tiče razvoja IT sektora, koji premijerka takođe često pominje, on je prepoznat kao brzorastuća grana – samo proizvodnja softvera raste brzinom od 20 odsto godišnje a u poslednje vreme se dosta govori i o „industriji 4.0“. U toku je naime takozvana četvrta industrijska revolucija koja se zasniva na potpunoj digitalizaciji kompletne industrijske proizvodnje tako da najteže poslove u fabrikama preuzimaju roboti i mašine čime se štedi vreme i omogućava opstanak industrije.

 

Digitalizacija 2017

 

Vlada Srbije namerila se da ovu tranziciju pomogne, kaže ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, jer je to šansa za ekonomski rast, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mesta. On je precizirao da se do kraja godine očekuje predlog zakona koji bi stranim investitorima omogućio ulaganja u ovdašnje mlade stručnjake, kao i da će u 2018. biti omogućeno od pet do deset puta više sredstava za naučnoistraživačku, inovativnu i startap zajednicu u Srbiji.

Neke stvari su već izmenjene – nacrtom o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima predviđeno je da elektronski potpis članova privrednog društva na osnivačkom aktu zameni overu potpisa, čime ne bi postojali troškovi overe potpisa, a vreme osnivanja društva bi bilo kraće. Između ostalog, ovim se uvodi i obaveza registracije e-mail adrese, uređuje se postupak smanjenja osnovnog kapitala kod društva s ograničenom odgovornošću, uvodi se obavezna registracija ogranka domaćeg privrednog društva, štite se prava manjinskih članova društva, prinudni otkup i pravo na prodaju akcija… Kao i prethodno ukidanje obaveze upotrebe pečata, ove izmene bi trebalo da omoguće lakše poslovanje i njegovu digitalizaciju.

 

realtime_logo (1)

 

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...