Home VestiEkonomija Dragi raspršio estonske snove o nacionalnoj kriptovaluti

Dragi raspršio estonske snove o nacionalnoj kriptovaluti

by bifadmin

U aktuelnoj pomami za kriptovalutama, došlo je do novog razvoja situacije kada su predstavnici estonskih nacionalnih finansijskih institucija izrazili želju da jednog dana izdaju i upravljaju sopstvenom kriptovalutom. Međutim, na jučerašnjem sastanku u Evropskoj centralnoj banci, Mario Dragi je ovu ideju u začetku odbacio.

„Nijedna članica evrozone ne može da kreira novu valutu, pa ni kriptovalutu. Jedinstvena valuta je evro“, jasan je bio Dragi.

Ideja je originalno potekla od Kaspera Korjusa, deirektora nacionalnog e-Residency programa. Prema njegvoim rečima, estonska elektronska valuta zvala bi se „estkoin“, a njenim trgovanjem posledično bi se pomagalo investiranje u zemlju. Ipak, za razliku od do sada postojećih kriptovaluta, vrednost „estkoina“ bila bi, barem u početku, određena nekom vrstom crowdfunding programa, to jest ne bi je samo kretanje na tržištu kreiralo.

Samo nekoliko dana pre ovog komentara koji je dao Mario Dragi, kineske vlasti su proglasile nelegalnim bilo kakvo prikupljanje sredstva kroz trgovinu didgitalnim tokenima, odnosno kriptovalutama bilo koje vrste.

Pročitajte i ovo...