Home VestiEkonomija Francuzi protestuju zbog izmena Zakona o radu

Francuzi protestuju zbog izmena Zakona o radu

by bifadmin

Širom Francuske radnici protestuju zbog najavljenih izmena Zakona o radu, ali ne uz podršku dva velika sindikata koja su se distancirala od protesta ostavljajući mesta za kompromis sa zakonodavcem.

Policija i vođe protesta ne mogu da se usaglase oko broja demonstranata – MUP tvrdi da ih je bilo nekoliko desetina hiljada, a druga strana ih je izbrojala čak 400.000.

Francuski premijer Eduar Filip je izjavio da će Zakon, uprkos protestima, ipak biti izmenjen. Inicijativa za ovu reformu pripisuje se novom predsedniku Makronu koji želi da smanji sadašnju stopu nezaposlenosti sa 9,5 odsto na sedam odsto do 2022. godine, i to liberalizacijom radnog zakonodavstva.

Prošlog meseca vlast je naime uspostavila niz ovakvih mera, počev od ograničavanja isplata otpremnina u slučaju nepravednih otkaza pa sve do proširenja opcija za poslodavce pri zapošljavanju i otpuštanju.

Makron je povodom ovih dešavanja u tipičnom neoliberalnom maniru prokomentarisao da će reforma biti sprovedena bez obzira na “lenje i cinične ljude” koji se istoj protive, čime je dao municiju demonstrantima da izađu na ulice sa parolama na kojima piše „Lenjivci se sada šetaju“ i „Lenčuge svih zemlja ujedinite se“.

Pročitajte i ovo...