Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Galenika

B&F Reč nedelje: Galenika

by bifadmin

Nekadašnji gigant jugoslovenske i srpske farmaceutske industrije ponovo se našao u žiži domaće, pa i svetske javnosti tokom protekle nedelje, barem kada su u pitanju investicione i berzanske vesti. Naime, na tenderu raspisanom 1. septembra za prodaju Galenike pre isteka zakonskog roka stigle su dve validne ponude (iako će se razmatrati i one ponude koje su do tog roka, eventualno, poslate poštom).

Ranije je u vestima objavljeno da je tendersku dokumentaciju za kupovinu 93,7 odsto kapitala Galenike otkupilo ukupno devet kompanija. Međutim, otvorene su samo ponude švajcarskog Amicus-a i brazilskog EMS-a.

Uslovi za učešće u privatizaciji Galenike su da zainteresovani ulagači učestvuju u farmaceutskoj industriji, kao i da su tokom prošle poslovne godine imali prihod veći od 300 miliona evra. Istovremeno, vrednost ponuđenog kapitala problematične srpske fabrike procenjena je na 152 miliona evra.

Galenika

Problematične, jer situacija u nekadašnjem stubu domaće farmacije odavno nije blistava kada su u pitanju dugovanja zaposlenima. Sindikat zaposlenih u fabrici već neko vreme pokušava da postigne dogovor sa državom u vezi sa potraživanjima po osnovu kolektivnog ugovora o radu, za koje se procenjuje da dosežu nekoliko desetina miliona dinara. „Država insistira da se svi dugovi prema njoj reše“, napominje Zoran Pantelić, predsednik sindikata „Nezavisnost“ u Galenici, „jedino se dugovi prema radnicima ne rešavaju i ne postoji volja da se oni reše pre završetka postupka.“ Za dobrovoljni odlazak iz Galenike, koja u ovom trenutku ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Galenika 2

Prvi pokušaj privatizacije Galenike propao je početkom godine. O novim ponudama za njeno preuzimanje izvestio je i sajt američkog berzanskog indeksa NASDAQ-a, drugog po veličini u svetu. Vlasti u Beogradu pokušavaju da prodaju Galeniku kao deo napora da se zatvore ili privatizuju dužničke državne firme, što je dogovoreno na sastancima sa predstavnicima MMF-a, međutim nagomilani dugovi fabrike lekova su do sada odbijali potencijalne investitore, prenosi NASDAQ.

Preostalih 6,3% vlasništva Galenike je u rukama malih akcionara.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...