Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Izbori u Nemačkoj

B&F reč nedelje: Izbori u Nemačkoj

by bifadmin

Iako je Angela Merkel očekivano osvojila svoj četvrti mandat na izborima održanim 24. septembra, svet je ipak ostao zatečen jer su prvi put posle Drugog svetskog rata ultradesničari profašističke retorike ušli u Bundestag.

Antimigrantska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) je naime ojačala zbog dosadašnje nemačke politike prihvatanja više od milion imigranata odnosno izbeglica uglavnom iz arapskog sveta, za koju neki smatraju da će rezultirati islamskim fundamentalizmom a neki da će doprineti ekonomskom rastu ove zemlje koji je pogođen negativnim demografskim trendovima. AfD je osvojila 12,9 posto glasova na izborima, što je ipak manje od pobedničkog Saveza partija CDU/CSU Angele Merkel sa njegovih 33 odsto, iza kojeg se nalazi Socijaldemokratska partija sa osvojenih 20,5 odsto glasova. Merkolova je dakle izgubila između osam i devet odsto glasova u odnosu na prošle izbore.

 

Izbori u Nemackoj 2017 2

 

Najavljeno je da će se lideri Hrišćansko demokratske unije i njihove sestrinske partije Hrišćansko socijalne unije Bavarske (CSU) sastati 8. oktobra kako bi razgovarali o stvaranju koalicije sa drugim partijama. No CSU je nagovestila da želi da se malo više usmeri ka desničarskim shvatanjima i fokusira se na bezbednost i smanjenje imigracije kako bi AfD učinila manje privlačnom za glasače. To bi moglo da predstavlja problem prilikom formiranja koalicije između ideološki veoma različitih partnera CDU, stranke Slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih, budući da je većina njih, osim FDP, proimigraciono orijentisana.

No, ni za AfD ne cvetaju ruže – pošto je ostvarila upečatljiv uspeh na izborima, stranku je zbog unutrašnjih trvenja napustila jedna od najistaknutijih članica Frauke Petri, i to zbog nesuglasica sa kolegama koje imaju tvrdokornije stavove od nje. Ona će navodno pokušati da okupi oko sebe ostale predstavnike AfD-a koji nisu zadovoljni trenutnom politikom stranačkog vođstva, tako da se očekuje slabljenje i ove partije.

Ono što je međutim srpskim medijima bilo neobično, jer je kod nas nezamislivo, je odluka nemačkih socijaldemokrata da odu opoziciju i odande brane demokratske vrednosti svoje zemlje nakon što je podrška građana toj stranci pala na tako nizak nivo kakav je zabeležen u posleratnom periodu. Da podsetimo, do sada su CDU/CSU i SPD pravili koalicije, ali ova odluka Martina Šulca promenila je dosadašnju praksu i unela određenu dozu nemira u nemačku politiku.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...