Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Katalonija

B&F reč nedelje: Katalonija

by bifadmin

Katalonija jeste izglasala nezavisnost na referendumu održanom 1. oktobra ali je još uvek daleko od proglašenja iste. Ispostavilo se da ima i mnogo Katalonaca koji ne žele da plate veliku ekonomsku cenu otcepljenja, ali i da španske vlasti neće tako lako preći preko ove odluke.

Katalonski lider Karles Pućdemon dobio je rok da se izjasni da li će ova regija zaista proglasiti nezavisnost, pošto to iz komunikacije sa njim nije bilo jasno centralnim vlastima Španije. Ovaj rok je istekao danas, uz prethodno upozorenje da će, ako bude pozitivan, katalonske vlasti dobiti još tri dana da se predomisle inače bi u suprotnom Vlada Španije u skladu sa članom 155. Ustava ove zemlje mogla da joj ukine autonomiju i preuzme lokalnu vlast.

 

Katalonija 2

 

Pućdemon je Vladi poslao pismo u kojem stoji da je „suspendovao mandat“ za proglašenje nezavisnosti da bi dao šansu pregovorima. Zvanični Madrid međutim smatra da ovo nije konkretan odgovor na postavljeno pitanje. Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da će Španija preuzeti kontrolu i direktno upravljati Katalonijom ukoliko katalonski lider ne odbaci ideju o otcepljenju tog regiona od Španije do četvrtka u 10.00 sati ujutru.

Katalonski lider je trenutno u jako nezavidnoj situaciji. S jedne strane pritiskaju ga radikalni separatisti da već jednom proglasi nezavisnost, s druge španske vlasti najavljuju mogućnost ulaska u ovu pokrajinu i preuzimanja vlasti u njoj, a s treće ni mnogi građani Katalonije nisu sigurni da žele otcepljenje. Naime, na referendum je izašlo tek 42 odsto građana od kojih je većina glasala za proglašenje nezavisnosti. Međutim po proglašenju rezultata počeli su istovremeno da se održavaju protesti pristalica otcepljenja ali i onih koji su protiv istog.

 

Katalonija

 

Osim toga, u ovom slučaju teritorija koja želi da se odvoji od svoje matične zemlje nema ni podršku međunarodne zajednice, kao što je to bio slučaj sa nekim drugim otcepljenjima na Starom kontinentu. To su jasno rekle države članice EU ali i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji se plaši da bi proglašenje nezavisnosti Katalonije moglo podstaći i druge regije da to učine. On je naveo da je „veoma zabrinut“ zbog separatističkih tendencija u Evropi i uputio je ohrabrenje španskom premijeru Marijanu Rahoju da osigura da se situacija stavi pod kontrolu.

U ovom slučaju čini se da su jače karte u rukama Rahoja, ali to ne mora ništa da znači ukoliko njegov protivnik za kartaškim stolom bude odigrao nekoliko inteligentnih poteza. Nažalost, čini se da Pućdemon za sada nema strategiju, niti iskustvo dovoljno za pobedu u ovoj igri. Ali, bez obzira na ove stilske figure, dobro bi bilo da pomenuti političari svoj sukob ne smatraju samo igrom, jer on bi mogao u najgorem scenariju da dovede čak i do građanskog rata.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...