Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Sajam knjiga

B&F reč nedelje: Sajam knjiga

by bifadmin

Sinoć je zatvoren 63. po redu Beogradski sajam knjiga na kojem je titulu najprofesionalnije izdavačke kuće ponela Laguna, a za najboljeg izdavača je proglašena Akademska knjiga.

Čini se da posetioci ovog događaja svake godine željno iščekuju kraj oktobra kako bi probrali najinteresantnije naslove na jednom od brojnih štandova (ove godine više od 450) ali i susreli se sa svojim omiljenim piscima, prodiskutovali sa njima i eventualno dobili potpis na korici svoje omiljene knjige.

Najveća gužva je, kao i obično, bila vikendom kada su se hiljade ljudi tiskale u halama Beogradskog sajma tražeći izdanja koja ih interesuju a koja su na velikim popustima. Mediji pišu da poseta ove godine ipak nije dostigla onu iz prethodnih, ali se Sajam ipak našao u žiži interesovanja javnosti, iz više razloga. Jedan od njih je svakako utisak koji je na domaće javno mnjenje ostavila nobelovka Herta Miler, koja je bila gošća Sajma. Ona je naime izjavila da je bombardovanje Jugoslavije bilo legitimno ali i da su tokom ratova devedesetih „Srbi sami sebi naneli zlo“, što je izazvalo lavinu komentara, gurnuvši u zapećak povod gostovanja Milerove.

 

Sajam knjiga 2017. 2

 

No, mimo političkih senzacija kratkog dometa kojima se hrane tabloidi, pažnju posetilaca privukli su naslovi slični kao i prethodnih godina. Među izdanjima Lagune najprodavanije su bile knjige domaćih autora, pišu Novosti, pominjući među najtraženijima novi roman Dejana Stojiljkovića „Olujni bedem“, ali i pisce Uroša Petrovića, Marka Vidojkovića, Dragana Velikića i Vedranu Rudan. Sajamski hitovi Vulkana bili su romani „Manipulator“ Jusija Adler-Olsena i „Dinastija Mediči: U ime vladara“ Matea Strukula. Na štandu Geopoetike najveće interesovanje je vladalo za „O čemu govorim kada govorim o trčanju“ Harukija Murakamija i „Život i pustolovine Džeka Engla“ Volta Vitmana. Po rečima glavnog urednika Gojka Božovića, Arhipelag je imao posećene programe, dobru prodaju i poverenje čitalaca. Najprodavanije knjige na njihovom štandu bili su romani Vide Ognjenović „Maksimum“ i Davida Grosmana „Konj ulazi u bar“. RTS izveštava da je pravi bum na Sajmu doživela i poslovna literatura.

Izdavači su izračunali da je paket prosečnog posetioca sajma sadržao tri kupljene knjige. Ove godine jednako su bila zastupljena dela domaćih, kao i stranih pisaca.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...