Home Promo Ko-procesuiranje je važno za cirkularnu ekonomiju

Ko-procesuiranje je važno za cirkularnu ekonomiju

by bifadmin

Udruženje Cementna industrije Srbije (CIS) i njene članice organizovali su edukativni obilazak fabričkih postrojenja Lafarge Srbija, za predstavnike medija pod nazivom Promena kreće od svakog od nas. Osnovni cilj posete je upoznavanje predstavnika medija sa procesom proizvodnje cementa kao i efektima upotrebe goriva proizvedenog od otpada na proizvodni proces, kvalitet finalnog proizvoda i životnu sredinu.

Predstavnike medija ispred Udruženja CIS dočekali su Dejana Milinković, direktor udruženja i Dimitrije Knjeginjić, predsednik skupštine CIS i generalni direktor Lafarge Srbija. Oni su istakli važnost razvijanja javne svesti o uticaju ko–procesuiranja na cirkularnu ekonomiju kao održivo rešenje za očuvanje prirodnih resursa i odgovorno upravljanje otpadom u Srbiji.

Nakon prijema domaćini su za predstavnike medija organizovali obilazak proizvodnih postrojenja Lafarge Srbija. Po uzoru na razvijene zemlje sveta, Lafarge je formirao poseban sektor za pripremu i tretmanu alternativnih goriva i uspostavio sistem koji obezbeđuje sigurno i bezbedno zbrinjavanje različitih vrsta otpadnih materijala, tačnije sve preduslove za efikasno rešavanje problema otpada koji se svakodnevno generiše u Srbiji.

„Proizvođači cementa u Srbiji danas ko–procesuiraju blizu 50.000 tona otpada godišnje kao izvor energije i oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine i spremni su, da poput razvijenih zemalja EU ponude rešenja za zbrinjavanje značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu“, istakla je Dejana Milinković, direktorka udruženja Cementna industrija Srbije.

„Svaka zemlja koja strateški pristupa rešavanju problema nagomilanog otpada, pronalazi u cementnoj industriji partnera za postizanje ovog cilja. Cementne peći se koriste u svrhe kontrolisanog sagorevanja goriva dobijenog preradom različitih vrsta otpada, čime se rešava pitanje deponovanja otpada, a istovremeno se smanjuje potrošnja neobnovljivih rezervi fosilnih goriva, bez dodatnih negativnih uticaja na životnu sredinu. Dakle, pored toga što doprinosi troškovnoj efikasnosti, upotreba alternativnih goriva u cementnoj industriji, dokaz je i brige cementara za životnu sredinu u kojoj posluju”, izjavio je generalni direktor Lafarge Srbija, Dimitrije Knjeginjić.

Dodatna vrednost ko-procesuiranja – koja se sastoji od upotrebe otpada kao zamene za fosilna goriva i primarne sirovine u jedinstvenom industrijskom procesu – mora biti prepoznata i podstaknuta putem regulatornih okvira, u skladu sa hijerarhijom upravljanja otpadom i postojećim međunarodnim konvencijama.

Pročitajte i ovo...