Close
/ Posle 5 / Ni opsesija zdravom ishranom – nije zdrava
BiF Analize Čitajte B&F online

Ni opsesija zdravom ishranom – nije zdrava

Redakcija BIF on 11/10/2017 - 13:23 in Posle 5, Slajder

This post has already been read 1997 times!

Mnogi od nas imaju bar jednog poznanika sa kojim ne mogu sesti u običan domaći restoran ili kafanu i naručiti bilo šta iz menija jer isti ne konzumira proizvode sa glutenom, meso, rafinisani šećer, procesuiranu hranu itd. Rastuća opsesija zdravom hranomnezvanično se naziva ortoreksija i stručnjaci je smatraju ne baš zdravom.

Naime, psiholozi tvrde da zdrava ishrana podrazumeva umerenost u hrani, a ne opsednutost njome. Nasuprot tome, kod ortoreksije je pojedinac sputan nizom pravila koja nameće samom sebi, a koja u velikoj meri utiču na njegovo funkcionisanje. Posledice iste su i društvena izolovanost ovih osoba (kako ne bi dovele sebe u iskušenje da pojedu nešto nezdravo) ali i manjak vitamina i minerala u njihovom organizmu.

Iako na rafovima supermarketa ima sve više proizvoda koji nose oznake organskih, bezglutenskih i sličnih, dok istovremeno raste i broj njihovih konzumenata, termin ortoreksija još uvek nije medicinski priznat. Osim toga, psihijatri ne mogu da se dogovore da li je ortoreksija poremećaj u ishrani ili neka vrsta fobije.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *