Home VestiEkonomija Propala prodaja Jugoremedije

Propala prodaja Jugoremedije

by bifadmin

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je zaključak kojim se usvaja prigovor poverilaca i otkazuje javno nadmetanje za prodaju fabrike lekova Jugoremedija zakazano za 16. oktobar ove godine.

U obrazloženju tog zaključka stečajni sudija Aleksandar Stoiljkovski naveo je između ostalog da se u prigovoru poverilaca ukazuje da je prodaja preuranjena i nezakonita, kao i da bi bolji metod prodaje bio prikupljanjem ponuda jer bi se ostvarila najpovoljnija cena i namirenje stečajnih poverilaca.

Poverioci su ukazali i da procenom nisu obuhvaćene dozvole za stavljanje lekova u promet, a one, navode, predstavljaju najveću vrednost, već da je stečajni sudija oglasio prodaju parnice za povraćaj dozvola, pa smatraju da je odluka stečajnog upravnika u suprotnosti sa stavom odbora poverilaca.

Kako se u obrazloženju sudije još navodi, odbor poverilaca zatražio je odlaganje prodaje, jer smatraju i da sada „samo uzurpator dozvola Union medic Novi Sad ima pravni interes za kupovinu“, pa bi se tako postigla niža cena.

Stečajni sudija je naveo da je prigovor o metodu prodaje neosnovan, ali da je činjenica da bivši zakupac Union medic odbija da vrati dozvole za promet lekova i da je stečajni sudija pokrenuo postupak radi vraćanja tih dozvola i da se tužbom traži da Agencija za lekove i medicinska sredstva prenese dozvole na Jugoremediju.

Stečajnom upravniku naloženo je da u roku od 15 dana predloži nov vremenski okvir za prodaju.

Biće u obavezi da dopuni procenu Jugoremedije i za vrednost parnice koja je pokrenuta ili da pred Agencijom za lekove okonča započeti postupak za oduzimanje dozvole Union medicu, ukoliko za to postoje osnovi.

Stečajni upravnik fabrike lekova Jugoremedija Radomir Savić oglasio je prodaju tog preduzeća javnim nadmetanjem po početnoj ceni od 1,9 milijardi dinara. Zainteresovanim kupcima je ponuđena Jugoremedija kao pravno lice čija najvažnija imovina su fabričke hale, oprema za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, žigovi, vozila i zalihe.

Privredni sud u Zrenjaninu proglasio je bankrot te fabrike u novembru 2016. godine, četiri godine posle otvorenog stečaja.

Jugoremedija je 2002. bila prodata makedonska firma Jaka 80, čiji je vlasnik Jovica Stefanović, ali je posle višemesečnog štrajka dela zaposlenih i sudskog spora koji je trajao četiri godine raskinut ugovor o privatizaciji.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...