Home VestiPolitika i društvo Rizik od siromaštva u Srbiji duplo veći od evropskog proseka

Rizik od siromaštva u Srbiji duplo veći od evropskog proseka

by bifadmin

Evropska mreža protiv siromaštva Srbija saopštila je da i rizik od siromaštva i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti imaju gotovo duplo veću stopu u Srbiji nego što je prosek za članice EU, te da je 2016. godine u našoj zemlji bilo 3,6% ekstremno siromašnih.

– Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima je prvi cilj održivog razvoja, istaknuto je u okviru nove globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine – ističe Mreža povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koji se obeležava 17. oktobra.

U 2016, početnoj godini za usmeravanje i praćenje razvoja definisanim Ciljevima održivog razvoja, u Srbiji je bilo 3,6% ekstremno siromašnih odnosno osoba čija je potrošnja domaćinstva na nivou od 90% od linije apsolutnog siromaštva.

Prema podacima mreže, 7,3% je siromašnih sa potrošnjom ispod linije siromaštva koja je iznosila 11.694 dinara, a 25,4% se nalazilo u riziku od siromaštva, dok se 38,7% nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Grupe koje su najviše izložene rizicima od siromaštva su nezaposleni, samohrani roditelji, osobe koje žive same, deca i mladi, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta, stare osobe bez penzije, navodi Mreža ističući da su to zvanični statistički podaci.

Izveštaj Oprez, siromaštvo! – Praćenje siromaštva u okviru razvojne agende UN do 2030. godine, koji je sačinila Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija, prati ciljeve održivog razvoja kroz dostupne zvanične podatke.

Izvor: Danas, eKapija

Pročitajte i ovo...