Home VestiEkonomija Tokom oktobra moguća velika pomeranja kursa evra

Tokom oktobra moguća velika pomeranja kursa evra

by bifadmin

Nakon šest meseci uzastopnog rasta, u septembru je evro oslabio nekoliko odsto u odnosu na američki dolar. Glavni razlog je politička nestabilnost koju su uzrokovali izbori u Nemačkoj, kao i referendum u Kataloniji. Ipak, čak i bez političkih događaja korekcija je bila očekivana. Naime, gotovo svi investitori koji su od početka godine kapital iz USD prebacivali u EUR su ostvarili značajan prinos. Sasvim je normalno da u takvoj situaciji deo investitora zaključi da evro postaje precenjen i odluči ga prodavati, što dovodi do pada tečaja. U trenutku pisanja analize, na platformama Forex brokera Admiral Markets-a kurs EUR/USD iznosi 1,1738, što je 3% ispod nivoa dosegnutog pre tri nedelje kada je kurs iznosio 1,2093 dolara za jedan evro.

Haos koji je nastao za vreme referenduma u Kataloniji mogao bi dovesti do nastavka pada kursa evra tokom ove nedelje. Naime, Katalonija je regija koja ima najveći BDP u Španiji, pa bi otcepljenje povećalo rizik finansijskih problema za celu zemlju, a to nije dobro za poverenje u zajedničku evropsku valutu. Pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine u Nemačkoj takođe bi mogli u kratkom roku doprinijeti padu poverenja u stabilnost EU.

Krajem nedelje izlazi NFP podatak o situaciji na američkom tržištu rada, a budući da se radi o najvažnijem indikatoru ukupnog ekonomskog stanja, finansijska tržišta bi mogla burno reagovati ukoliko dođe do značajnijeg odstupanja od očekivanja.

Krajem meseca izlazi još važnija vest koja bi mogla dovesti do promene kursa evra od nekoliko odsto u samo nekoliko dana, a radi se o objavljivanju plana za smanjivanje iznosa od 60 milijardi evra u evropski finansijski sistem kojeg provodi Evropska centralna banka. Predsednik Veća guvernera ECB-a, Mario Dragi, najavio je da će na idućem sastanku koji se održava 26.10.2017. s kolegama odlučiti kada početi i kojim tempom smanjivati iznos koji se ubrizgava u sistem. Budući da će to značiti početak zatezanja monetarne politike, tj. rast kamatnih stopa, investitori i špekulanti bi mogli nastaviti da prebacuju kapital u evro i time ga ojačaju.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je najizgledniji scenario kretanja kursa u narednih nedelju do dve privremeno slabljenje od nekoliko odsto na osnovu straha od političke nestabilnosti na evropskom kontinentu. Nakon toga, kako se bude bližio datum sastanka čelnika ECB-a, moglo bi doći do ponovnog interesa za kupovinu evra, jer bez obzira na datum početka i tempo zatezanja monetarne politike, završetak QE programa je poprilično pouzdan znak da je ekonomska kriza u Evropi završena i da sledi barem nekoliko godina poboljšavanja ekonomske situacije.

Pročitajte i ovo...