Close
/ Ekonomija / Tri velike privredne grupe prebacile sedište iz Katalonije
BiF Analize Čitajte B&F online

Tri velike privredne grupe prebacile sedište iz Katalonije

Redakcija BIF on 10/10/2017 - 11:28 in Ekonomija, Slajder

This post has already been read 305 times!

Tri velike privredne grupacije kotirane na berzi u Madridu – Abertis, Selneks (Cellnex) i Kolonial (Colonial) – najavile su da prebacuju sedište van Katalonije u Madrid u jeku političke krize u tom regionu.
Kompanija koja upravlja autoputevima Abertis, prva je danas najavila odluku o premeštanju sedišta, a za njom je sledila firma Celneks Telekom (Cellnex), i zatim kompanija za nekretnine Colonial.

Firma Abertis je navela u saopštenju da pribegava tom potezu zbog “pravne neizvesnosti izazvane sadašnjom političkom situacijom u Kataloniji”.

Celneks je naveo kao razlog kratkoročan i dugoročan kontekst neizvesnosti zbog političke krize u Kataloniji.

Sa njihovim premeštajem u Kataloniji ostaje samo još jedna privredna grupacija kotirana na glavnom indeksu Ibex35 Madridske berze, u odnosu na sedam kolkiko ih je bilo na početku prošle nedelje.

Ostaje farmaceutska firma Griflos, čije sedište je u Barseloni.

Španija i Katalonija se nalaze u najtežoj političkoj krizi od povratka demokratije 1977. godine što plaši ekonomske krugove.

Predsednik glavne španske organizacije poslodavaca CEOE Huan Rosel rekao je u nedelju da su firme “užasno zabrinute” zbog situacije u Kataloniji.

Krajem prošle nedelje dve velike katalonske banke Kašabank (KaixaBank) i Banka Sabadel (Banco de Sabadell) kao i gasna grupa Gas Natural, prebacili su svoja sedišta iz Katalonije, što je uglavnom pravna procedura čiji cilj je da se minimiziraju posledice mogućeg proglašenja nezavisnosti.

Banke se plaše da će izgubiti pristup finansiranju Evropske centralne banke i zaštiti evropskih normi.

 

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *