Close
/ B&F Plus / Železara smanjuje broj zaposlenih koji idu na bolovanje, doduše nezakonito
BiF Analize Čitajte B&F online

Železara smanjuje broj zaposlenih koji idu na bolovanje, doduše nezakonito

Redakcija BIF on 07/10/2017 - 11:00 in B&F Plus, Slajder

This post has already been read 441 times!

Sklonost srpskih vlasti ka neverovatnim ustupcima investitorima već je niz godina dobro poznata. Od subvencija koje znaju biti tolike da samu oznaku “investitor” već na banalnom aritmetičkom nivou učine neodrživom do reklame za Ikeu koju u formi autorskog članka u tabloidu potpisuje sam predsednik države Aleksandar Vučić. No, ta bespogovorna servilnost vlasti nas ne bi smela otupeti u vernom beleženju novih ustupaka. Pogotovo ako se radi o inovacijama u odnosu između države i kapitala.

Ovaj put je u igri Železara Smederevo. Nakon dugogodišnjih peripetija oko rada i opstanka Železare, prošle godine ju je kupio kineski kapital, administrativno zaveden kao HBIS group Srbija. Pregledavajući stanje u fabrici s ciljem uštede, kineske računovođe su zaključile da se previše radnika nalazi na bolovanju. Premda sindikati njihovu procenu opovrgavaju, bilo da tvrde kako broj radnika na bolovanju ne odudara od proseka bilo da ističu kako teški uslovi rada dugogodišnje zaposlene prisiljavaju na bolovanje, jasno je da je poslodavcu i jedan radnik na bolovanju previše.

Zakon kao pilot projekat

Uglavnom, problem je trebalo što pre rešiti. Standardan postupak kojim investitor, sam ili udružen sa ostalim investitorima koje muče iste nevolje, lobira i vrši pritisak na vladu da promeni nepovoljan zakon, ipak predugo traje zbog cele procedure. A i sama ta, makar hinjena, demokratska procedura može rezultirati nekim nepredviđenim preprekama. Zato su se Kinezi, dovoljno upućeni u sklonosti vlade, odlučili na elegantniju varijantu. Pozvali su na sastanak ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zorana Đorđevića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara i dogovorili se. Takođe, sastanku je prisustvovao i kineski ambasador u Srbiji, čisto da se diskretno da do znanja kako nije reč o molbi već o zapovedi.

I tako su Đorđević i Lončar, predstavljajući državu kao sekretaricu direktora, obećali da će rešiti problem bolovanja pomoću pilot projekta. Još se ne zna kako tačno, ali postoje navodno “mehanizmi”. Drugim rečima, pooštriće se kriterijumi i kontrole bolovanja u Železari. A očito će se raditi o kriterijumima i kontroli koji nemaju uporište u važećem zakonu. To je jasno vidljivo iz Đorđevićeve izjave: “Postoje mehanizmi i ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan.”

Da stvari budu sasvim jasne: dakle, država će u jednoj fabrici, Železari Smederevo, sprovoditi nezakonite mere kako bi pogodovala vlasniku, a ako u tome bude uspešna, te mere će pretvoriti u zakon. Da ponovimo: država će kršiti sopstveni zakon, a ako bude uspešna u tome, to će postati zakon. Stvarno raj iza investitore.

 

Izvor: Bilten

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *