Home VestiPolitika i društvo Zvanični Madrid bi uskoro mogao da preuzme vlast u Kataloniji?

Zvanični Madrid bi uskoro mogao da preuzme vlast u Kataloniji?

by bifadmin

Ovih dana Katalonija ne prestaje da skreće pažnju javnosti na sebe. Prvo je njen lider Karles Pućdemon proglasio nezavisnost, da bi zatim odložio početak sprovođenja deklaracije o nezavisnosti kako bi omogućio pregovore između sukobljenih strana, a potom se javila i španska vlada rekavši da je suspendovala ovaj dokument.

Da zbrka bude još veća potrudio se i španski premijer danas u svom kratkom obraćanju javnosti, u kojem je izrazio potrebu da španske vlasti pitaju Katalonce za razjašnjenje njihove pozicije tj konrektno – da li su zaista proglasili nezavisnost ili ne. Rok za odgovor na ovo pitanje je pet dana. Znajući koji je bio motiv Katalonije za raspisivanje referenduma, pretpostavlja se šta će oni odgovoriti. Rahoj je napomenuo da će u skladu sa tim odgovorom odlučivati o aktivaciji člana 155 španskog Ustava.

Pozivanje na ovaj član je scenario koji je danas najčešće pominjan kao moguća kulminacija ove političke krize. Naime, član 155 bi zvaničnom Madridu omogućio da raspusti lokalne vlasti i raspiše nove izbore. Tako bi Rahoj mogao da suspenduje, na period koji on smatra potrebnim, institucije Katalonije, uključujući i njen parlament, i da preuzme upravljanje značajnim organima i ustanovama poput policije i medijskog javnog servisa. To znači da ako se građani ove regije pobune, vlada Španije bi u odbrani integriteta države imala pravo da primeni „institucionalnu silu“, odnosno da ne bi više katalonska policija kontrolisala moguće proteste, već španska.

Neki analitičari pak pominju i scenario u kojem bi javni tužioci mogli pokrenuti krivične postupke protiv katalonskog lidera Pućdemona i njegovih kolega. Postoji i mogućnost da će Španija, suočena sa potencijalnim otcepljenjem dela teritorije, istoj sada dozvoliti veći stepen autonomije, na šta ranije nije pristajala.

Katalonija inače ima svoju vlast, zdravstveni i pravosudni sistem, pa čak i sopstvenu policiju, ali nema kontrolu nad finansijama, odnosno nad redistribucijom sredstava prikupljenih od oporezivanja.

Pročitajte i ovo...