Home VestiEkonomija Bez većih promena na evropskim berzama, nagli pad u Kini

Bez većih promena na evropskim berzama, nagli pad u Kini

by bifadmin

Evropske berze danas nisu zabeležile veće promene, u Aziji su kineske akcije naglo pale, a rast cena nafte je nastavljen.

Nemački indeks DAX pao je 0,1 odsto, francuski CAC-40 završio je u plusu 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 gotovo nepromenjen.

Na istoku je Šangajski kompozitni indeks pao 2,3 odsto, na najniži nivo od septembra, hongkongški Hang Seng u minusu je 1,0 odsto, dok je južnokorejski Kospi 0,1 odsto u crvenom. Japanski Nikei 225 porastao je 0,5 odsto. Sidnejski indeks S&P/ASX 200 je bez promena.

Kineske akcije su naglo pale posle izveštaja da bi vlada u Pekingu mogla da krene u suzbijanje internet kreditnih kompanija. Investitori su takodje prodavali svoje hartije od vrednosti pošto je Hang Seng juče dostigao 10-godišnji maksimum, kako bi unovčili profite, preneo je Asošiejted pres.

Na raspoloženje na berzama je uticalo i objavljivanje beleški s poslednjeg sastanka američkih Federalnih rezervi iz kojih se vidi da zvaničnici centralne banke veruje da je vreme za novo povećanje referentnih kamatnih stopa.

Vol strit je danas zatvoren zbog Dana zahvalnosti.

Cene nafte su i danas porasle. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta poskupela je za 0,9 odsto na 58,6 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent porasla za 0,4 odsto na 63,6 dolara po barelu.

 
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...