Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Autonomija Katalonije

B&F reč nedelje: Autonomija Katalonije

by bifadmin

Katalonska kriza se, čini se, svakim danom dodatno komplikuje. Prvo su španske vlasti objavile da bi se inicijatorima pokušaja otcepljenja moglo suditi za više krivičnih dela, pa čak i za izdaju, a potom je i pritvoreno osam članova katalonske vlade, dok je lider Karles Pućdemon prebegao u Brisel.

Pritvoreni ministri su optuženi za pobunu protiv Španije, neposlušnost i korišćenje novca za organizaciju referenduma i aktivnosti protivnih španskom Ustavu. Ova hapšenja pratile su i demonstracije ali čini se da to špansku Vladu nije pokolebalo te je najavila i da bi se uskoro Pućdemon mogao naći pred sudom. Na to je Mari Kristin Margem, članica belgijske Vlade, koja pruža azil bivšem katalonskom lideru, odgovorila da se Belgija neće mešati u španske unutrašnje probleme.

U međuvremenu Španija je izdala međunarodni nalog za hapšenje Karlesa Pućdemona, povodom kojeg je Evropska unija odbila da interveniše, jer je to, prema rečima njenih zvaničnika, “pitanje za sudove”. Izgleda da niko ne želi direktno da se meša u ovaj konflikt. Belgijske vlasti objavile su da će proučiti taj nalog. Pućdemon se predao belgijskoj policiji ali je pušten na slobodu te i dalje gaji nadu da će moći da vodi kampanju za predstojeće katalonske izbore iz inostranstva.

Naime, po Evropskom nalogu za hapšenje moglo bi da prođe tri meseca pre nego što se katalonski i četiri člana raspuštene regionalne vlade vrate u Španiju. Ne samo da Pućdemonu to ostavlja vremena za pripremu kandidature već i ostatku njegove vlade koja je trenutno u zatvoru, jer po zakonu i oni imaju pravo da se kandiduju.

 

Autonomija Katalonije 2

 

Da podsetimo, izbori su zakazani za 21. novembar a kako stvari za sada stoje, izgleda da će biti veoma nezavisni. Dve ankete objavljene u nedelju u novinama La Vanguardia i La Razón (koje doduše nisu podržale proglašenje nezavisnosti) pokazuju da bi separatisti mogli izgubiti natpolovičnu većinu u katalonskom parlamentu.

Do tada bi na političkom planu mogle da se dese još neke promene. Naime, Santjago Vila Vićente, poznat i kao Santi Vila, u medijima se pominje kao naslednik Pućdemona. On važi za “prijateljsko lice katalonskog separatizma” koje bi moglo da nastavi borbu za proširenje autonomije, a konačno i nezavisnost Katalonije, na legalan način.

Vila će se navodno kandidovati na izborima u novembru, sa tri glavna programska cilja: „Odbrana institucija i samouprave“ (dakle povratak dosadašnjem statusu autonomije), „rešavanje sukoba političkim putem“, bez da se time bavi državno tužilaštvo, i konačno referendum o nezavisnosti koji će „biti priznat od države Španije i međunarodnih institucija.“

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...