Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Kompanija Tenis

B&F reč nedelje: Kompanija Tenis

by bifadmin

Prošle nedelje pojedini mediji (uglavnom štampani ali nijedna televizija) su aktivno izveštavali o pravu prvenstva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu koji je dobila nemačka kompanija Tenis. Firma će naime imati mogućnost da iznajmi zemljište na 30 godina po jeftinoj ceni od 207 evra po hektaru, a uazvrat je Srbija od nje trebalo da dobije bogatu investiciju – kako je 2015. najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež prošle godine trebalo je da započne proces ulaganja 420 miliona evra, koliko je bila procenjena vrednost ove investicije. Međutim niti je Tenis prošle godine počeo da ulaže u Srbiju, niti će, kako se ispostavilo, uložiti tu sumu.

Početak ulaganja se naime poklopio sa omogućavanjem zakupa zemljišta po atraktivnim cenama, i to na sednici Skupštine grada Zrenjanina sazvanoj po hitnom postupku.

 

Kompanija Tenis 2

 

Domaći poljoprivrednici su se pobunili jer je zemlja data stranoj kompaniji po povoljnijim uslovima nego domaćim zemljoradnicima i uzgajivačima živine i stoke. Na protestu ratara ispred gradske kuće Dragan Kleut, predsednik asocijacije poljoprivrednika, je kazao: “Smanjili su nam subvencije, kupujemo naftu po najvišoj ceni u poređenju s kolegama u regionu, pogodila nas je enormna suša, a sada nam dovode i nelojalnu konkurenciju. Mi zakupljujemo zemlju na godinu dana a oni na trideset”.

Svemu ovome prethodila je izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojom je velikim investitorima omogućeno da pod specijalnim uslovima dobijaju velike površine zemlje, tačnije do jedne trećine u dotičnoj opštini. Tako je Tenis bez javnog nadmetanja dobio skoro 2,5 hektara zemljišta. Logično je za očekivati da će sada početi da investira u Srbiju.

Ta ulaganja međutim neće iznositi najavljenih 300 miliona evra, koliko je rukovodstvo ove kompanije obećavalo, već će Tenis u farme u našoj zemlji uložiti oko 100 miliona evra. Nemačka kompanija će takođe ovde uzgajati deset puta manje svinja nego što je prethodno najavljivano. Da situacija bude još zanimljivija pobrinula se naša država koja će verovatno i ovoj stranoj kompaniji izaći u susret plaćanjem 20 miliona evra podsticaja, a na sve to još i omogućavanjem poreskih olakšica. Sve ovo stoji u okvirnom ugovoru između ove dve strane, za koji se ne zna tačno da li je uopšte i potpisan.

Prema saznanjima lista Danas, u maju ove godine ministar privrede Goran Knežević je ovlašćen da potpiše ugovor između Tenisa i Vlade RS, a on je u telefonskom razgovoru sa novinarom rekao da to nije uradio i da ne zna uopšte šta ga pita novinar.

 

Kompanija Tenis

 

Ugovor sa Tenisom Aleksandar Vučić je najavio za jun 2016. godine, tokom posete vlasnika kompanije Beogradu, a na konferenciji za novinare u februaru prošle godine rekao je kako bi Tenis „u početku proizvodio 700.000 do 800.000 svinja, a narednih godina došlo bi se do cifre od četiri miliona“.

Međutim, prema okvirnom ugovoru napravljenom maja ove godine, u kom se, na 23 strane na engleskom i srpskom, investitor Tenis i Republika Srbija obavezuju na saradnju, odobrava se investicija koja „podrazumeva projektovanje, izgradnju i upravljanje sa pet svinjskih farmi gde će svaka imati 70.000 svinja sa najmanje 2.500 krmača po farmi godišnje (ukupno 350.000 svinja na svih pet farmi)“. Između ostalog, navodi se da će svaka farma imati površinu između 15 i 25 hektara.

Uprkos širokogrudom gostoprimstvu koje mu je pruženo, Tenis međutim još neće započeti poslovanje u Srbiji. Naime, prema pomenutom ugovoru početak zakupa za zemljište u Zrenjaninu planiran je za novembar 2017, za Kikindu za novembar 2018, zakup zemljišta u Sečnju predviđen je za novembar 2019, u Vršcu za novembar 2020. i na kraju u Plandištu za novembar 2021.

Očigledno je da su rokovi pomereni, jer iako je Komisija koja odobrava zakupe već odobrila zakupe u Zrenjaninu i Kikindi (u Sečnju je u toku odobravanje), Tenis u Zrenjanin ne dolazi ovog novembra već je investiranje odloženo za dve godine.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...