/ Vesti / Dok akcije padaju, cena zlata i Bitcoina raste
BiF Analize Čitajte B&F online

Dok akcije padaju, cena zlata i Bitcoina raste

This post has already been read 751 times!

Čak i kada nema važnih ekonomskih vesti, finansijska tržišta ne miruju. Kapital se preliva iz jedne investione klase u drugu pri čemu se mogu zaraditi ili izgubiti milijarde dolara.

Forex

Po svemu sudeći, poslednji talas jačanja američkog dolara je završen, i počeo je novi trend slabljenja američke valute. To znači da ostale valute poput evra, britanske funte i japanskog jena ponovo počinju da jačaju. Iako je ekonomska situacija u SAD odlična, sve pozitivne vesti su već uračunate u kurs USD, koji je po mnogim parametrima još uvek precenjen. Dakle, prostora za slabljenje USD još ima, a dolar bi najviše mogao oslabiti u odnosu na britansku funtu koja je zbog Brexita značajno oslabila i trenutno je potcenjena.

Akcije

Pre desetak dana, berzanski indeksi na razvijenim tržištima su dosegli najviše nivoe u svojoj istoriji, zbog čega sve više analitičara i investitora smatra da su akcije trenutno precenjene. Deo učesnika na berzama odlučilo je kapitalizovati dobit, tj. prodati akcije i pričekati povoljnije cene za ponovnu kupovinu. Akcije Applea, najvrednije kompanije na svetu, u poslednjih nekoliko dana je pala 3,6%, dok se deonica Facebooka drži nešto bolje. Od početka meseca je pala 2%, ali je i dalje na mnogo višem nivou nego što je bila početkom godine.

Zlato

Kako to inače biva, kada dolazi do pada na berzama, cena zlata raste. Razlog ovakve negativne korelacije je status zlata kao sigurnog utočišta. Naime, ako dođe do velikog pada cena akcija, to često znači da je ekonomija u krizi, a u takvoj situaciji je mnogo sigurnije kapital držati u zlatu nego u bankama. Cena ovog plemenitog metala je 1,4% viša nego početkom meseca i ima tendenciju daljeg rasta.

Kriptovalute

Dok je cena altcoina kao što su Ripple i Ether porasla “samo” 20-ak odsto u posledjnih nekoliko meseci, prva i najpoznatija kriptovaluta – Bitcoin, ne prestaje da ruši rekorde. Cena Bitcoina je od sredine leta porasla neverovatnih 220%, a u trenutku pisanja, na platformama Admiral Marketsa, jedan BTC košta 8.000 USD. Budući da se trendovi na finansijskim tržištima mogu preko noći preokrenuti, pri ulaganju na bilo kojem tržištu možda je bolje pričekati korekciju kretanja cene, te instrument kupiti/prodati po povoljnijoj ceni od trenutne. Promene trendova najčešće uzrokuju važne vesti koje će se pre ili kasnije ponovo pojaviti.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close