Home VestiEkonomija Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

by bifadmin

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu.

Osnovni privredni trend u Srbiji je medjutim i dalje povoljan i očekuje se ubrzanje privrednih aktivnosti do kraja godine, navodi se u danas objavljeno Jesenjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije za članice Unije i zemlje kandidate za članstvo.

„Privatna potrošnja, podržana rastom prihoda i nivoima zaposlenosti je vidjena kao ključni podsticaj rasta, dok se predvidja da izvoz ostane snažan. Pritisak cena će ostati pod kontrolom i balans ili višak u budžetu bi trebalo dalje da smanji srazmeru duga“, navodi se u izveštaju.

Procena privrednog rasta Srbije za ovu godinu je smanjen s 3,2 odsto na dva odsto, dok je za 2018. smanjen s 3,6 na 3,3 odsto. Za 2019. je predvidjen rast od 3,5 odsto.

„Uprkos snažnom rastu proizvodnje i unutrašnje trgovine, na ekonomsku aktivnost je uticao pad u poljoprivredi na koju su negativno uticali nepovoljni vremenski uslovi“, navodi se u prognozi.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...